Quantcast
Channel: Kokit ja Potit -ruokablogi
Viewing all 740 articles
Browse latest View live

Kahden raaka-aineen jäätelöt: Banaanisuklaa & Pina Colada

$
0
0


Kesä! Helle! Hiki! Mitä mainioita syitä syödä jäätelöä.

Tähän kotitekoiseen jäätelöön et tarvitse jäätelökonetta etkä kermaa. Koko jätski on aivan silkkaa huijausta. Kahden raaka-aineen jäätelöiden pääraaka-aineena on nimittäin hävikkiuhan alle joutuneet, hieman ylikypsät banaanit. Pakastetut banaanit surautetaan sileäksi herkuksi tehosekoittimessa ja sekaan laitetaan toivottua makumaailmaa. Pari kesää sitten elin mansikkajäätelöllä, tämän kesän suosikkimakuja ovat suklaa ja Pina Colada, syntisen hyviä molemmat.



Kahden raaka-aineen jäätelöt sopivat mainiosti makeaksi lopuksi - mielenkiintoinen ja antoisa yhteistyö liikuntakeskus Hukan kanssa on, ainakin näiltä osin, päätöksessään. Yhdeksän reseptiä, yhdeksän personal trainer ja ravintovalmentaja Terhin oivaltavaa kommenttia, joista alla viimeinen. Yhteistyö on ollut liikuttavan hauskaa, olen laittanut tossua toisen eteen topakasti paitsi keittiössä myös lenkkipoluilla. Kiitos kaikille hukkalaisille - pysyttehän kyydissä jatkossakin!

Resepti


****

Kahden raaka-aineen jäätelöt: banaani-suklaa ja pina colada
Banaanijäätelön perusohje
1 banaani per annos
n. 1 dl hedelmiä tai marjoja per annos (tai vajaa rkl nutellaa)
Banaani-suklaajäätelö
1 banaani
1/2 - 1 rkl nutellaa)
(pistaasipähkinöitä)
Pina Colada -jäätelö
1 banaani
n. 1 dl ananaslohkoja (tuoretta tai mehussa säilöttyä)
(kookoshiutaleita)
Käytä mahdollisimman kypsiä banaaneja, ne tuovat jätskiin riittävästi makeutta. Kuori ja lohko banaanit, pakasta. Voit myös laittaa banaanit pakkaseen kuorineen, mutta varaudu näpit jäätävään kuorintaan. Laita jäiset banaanipalat ja jäiset tai sulat hedelmälohkot tehosekoittimeen ja pyöritä tasaiseksi. Jäätelöstä tulee pehmismäistä. Voit syödä se heti tai laittaa hetkeksi pakkaseen kovettumaan.

****
Banaani-suklaa ja Pina Colada jäätelö kuulostavat juuri niin hyviltä, että ne menevät ajatuksissa suoraan kiellettyjen herkkujen listalle, eikö? Onneksi totuus on toisenlainen. Hannelen loihtimat kesäherkut räjäyttävät potin, taas kerran. Banaani-suklaa jäätelössä on vain parisen sataa kilokaloria annoksessa, ja Pina Coladalla herkuttelet vieläkin kevyemmin (n. 150kcal per annos). Vertailun vuoksi samassa määrässä kermajäätelöä on hippusen alle 400kcal, joten etenkin keventäjät hyötyvät tästä vaihtokaupasta huomattavasti. Nämä jäätelöt menevät ehdottomasti omalle listalleni kesän treenejä tukevaksi herkkupalaksi. 
Kiitokset blogin lukijoille mukavista kommenteista tämän Hukka-yhteistyön ajalta, ja erityiskiitos Hannelelle inspiroivista ja vaihtelua tuovista resepteistä! Ihanaa kesää kaikille!

-Terhi
Liikuntakeskus Hukka tarjoaa personal trainer ja ravintovalmentaja Terhi Kukkosen kommentit 
sekä bloggaajan treeniohjelman.




Suolakeksit juustopöytään

$
0
0

Ensin otat yhden. Kohta maistat toisen, kun ovat mokomat niin pieniä. Pian käsi käy kulholla tuon tuostakin. Pienet ja suolaiset syötävät ovat juuri niin koukuttavia.

Suolakeksit ovat sopivaa naposteltavaa ruokaa odotettaessa maukkaan levitteen kanssa tai perinteisesti juustopöydässä. Keksien esikuvana on Ritzit, suolakeksien klassikot. Rakenne on rapea ja murea, maku mukavan neutraali mutta maukas. Päälle ripotellut suolakiteet kuuluvat ilman muuta asiaan; hento suolaisuus maistuu suussa, vaikka keksiä ei olisi vielä puraissutkaan.

Resepti

****

Suolakeksit

taikina
2 1/2 dl vehnäjauhoja
3/4 tl leivinjauhetta
1/2 tl sokeria
1/2 tl suolaa
1 rkl öljyä
50 g voita
1/2 dl vettä

lisäksi
n. 2 rkl voita
suolaa


Sekoita kuivat aineet. Lisää kuutioitu voi ja öljy, työstä murumaiseksi seokseksi. Lisää vesi ja sekoita taikina tasaiseksi. Kaulitse taikina ohueksi levyksi ja ota muotilla pieniä keksejä, töki haarukalla tai ohuella puikolla kekseihin reikiä ja paista 200-asteisessa uunissa kunnes keksit ovat saaneet hitusen väriä. Sivele uunituoreet keksit ohuelti voilla ja ripottele päälle hieman suolaa.

****


Kalatacot raparperisalsalla & aiolilla

$
0
0

Maukasta ja kepeää, raikasta ja hippusen yllättävää - kesäruokaa parhaimmillaan. Kalatacossa yhdityvät alkukesän maut, kun tortillan sisään laitetaan varhaiskaalia, grillattua ahventa ja pirteää raparperisalsaa. Valkosipuliaioli pehmentää makuja ja karamellisoitu sipuli nyt vaan sopii melkein minkä tahansa grillatun ruoan kaveriksi. 


Ahvenen sijaan tacot voi täyttää myös jollain muulla vaalealla kalalla. Tai jos totta puhutaan, kala-asioissa minuun ei kannata luottaa. Ei todellakaan. Kala on ollut allergian vuoksi pannassa melkein koko pienen ikäni. Muutamia vuosia sitten huomasin voivani syödä kaloista ahventa (meillä pientä kutinaa ei oireeksi lasketa), se oli iso juttu kalakukkokaupungin kasvatille. Nyt herkuttelin ahventacoilla ja ehdin iloita hetken makujen yhteensopivuudesta ja reseptin toimivuudesta, kunnes muhkeat pusuhuulet ja vettä valuvat silmät palauttivat säikäyttäen raakaan todellisuuteen.



Juttu on osa Blogiringin ja Sinerbykoffin kesäistä kampanjaa, jossa ruokabloggaajien grillit ovat kuumina ja oluet kylminä. Kalatacojen kanssa nautittavaksi sopii Brooklyn American Alen kanssa, joka on kepeä ja hieman sitruksinen. Samainen olut sopi tacojen kanssa muuten myös silloin, kun vahingosta viisastuneena jätin omista kääröistäni kalan pois. Lisää tietoa ruoan ja oluen yhdistämisestä sekä muihinkin juomiin sopivat ruokavinkit löydät Sinerbykoffin tuotesivuilta.


 Resepti


****

Kalatacot raparperisalsalla
4 annosta

raparperisalsa
2 dl raparperisilppua (1 pieni varsi tai 1/2 isosta)
2 dl kurkkusilppua
kourallinen tuoretta korianteria
1-2 rkl tummaa sokeria (esim. palmusokeri)
suolaa
mustapippuria
hieman limetin mehua

aioli
1 kananmunankeltuainen
2 tl sinappia (dijon)
1 1/2 dl rypsiöljyä
2 tl vaaleaa etikkaa (esim. valkoviinietikka)
1 valkosipulinkynsi
suolaa 

karamellisoitu sipuli
1 sipuli
nokare voita
1 rkl sokeria
1 rkl balsamiviinietikkaa tai esim. punaviinietikkaa
suolaa

lisäksi
ahvenfileitä (+suolaa ja pippuria)
varhaiskaalia
Masa Harina -tortillalettuja
(tuoretta chiliä ja korianteria)

Tee ensin raparperisalsa. Kuori raparperi ja tee siitä aivan pientä silppua. Halkaise kurkunpätkä pitkittäin, kaavi siemenet pois ja silppua myös kurkku. Sekoita kaikki ainekset ja jätä tekeytymään noin puoleksi tunniksi.

Erota majoneesia varten kananmunasta keltuainen. Sekoita keltuaisen joukkoon sinappi. Valuta öljy pienissä erissä keltuaisen joukkoon samalla voimakkaasti vatkaten. Öljy emulgoituu munan kanssa ja seoksesta muodostuu majoneesi. Mausta majoneesi suolalla ja etikalla. Anna maustua hetki ja säädä tarvittaessa makuja.

Kuori sipuli ja siivuta se ohuiksi siivuiksi. Kuullota sipulisiivuja miedolla lämmöllä grillin paistolevyllä (tai pannulla) kaikessa rauhassa. Lisää sokeri ja etikka. Jatka hauduttelua, kunnes neste on likimain haihtunut. 

Grillaa ahvenfileet nopeasti kypsiksi ja mausta kevyesti suolalla ja pippurilla. Lämmita halutessasi samalla tortillalettuja. Kokoa tacot tai anna jokaisen koota omansa. Alle silputtua varhaiskaalia, sitten aiolia, muutama karamellisoidun sipulin siivu, ahvenfile ja päälle raparperisalsaa. Viimeistele tuoreella chilillä ja korianterilla.

****

www.blogirinki.fi

Jalapeno poppers

$
0
0

Jalapeno poppersit eli juustolla täytetyt chilit ovat mainioita pikkusyötäviä. Parhaat poppersit syntyvät nopeasti grillissä alkupaloiksi tai ruoantekoruoaksi, taittamaan pahinta nälkää. Tulisuutta pehmentää lämmössä notkistunut tuorejuusto, ja päälle kääritty ilmakuivattu kinkku antaa sekä suolaisuutta että rapeutta. Me jätämme myös jalapenot rouskuviksi, ne ovat mielestämme parhaimmillaan juuri niin.

Chileiksi jalapenot ovat melko mietoja etenkin, jos malttaa rapsutella valkoiset siemenkiinnikkeet huolella pois. Muiden chililajikkeiden tapaan tosin jalapenojenkin tulisuus vaihtelee hämmentävästi yksilöstä toiseen, joten pieneen poltteeseen on hyvä varautua. Pieneen poltteeseen on hyvä varautua myös käsissä ja silmissä, jos, tai minun tapauksessa kun, suojakäsineet muistuvat aina mieleen aivan liian myöhään.


Resepti

****

Jalapeno poppers

tuoreita jalapenoja
maustamatonta tuorejuustoa (esim. Philadelphia)
ripaus suolaa
ilmakuivattua kinkkua tai pekonia

lisäksi
cocktailtikkuja 

Tee jalapenoihin veitsellä pitkittäinen viilto. Levitä viiltoa sen verran, että saat rapsuteltua siemenkiinnikkeet ja siemenet pois. Pieniä halkeamia saattaa ilmestyä, mutta ei ne mitään haittaa. Mausta tuorejuusto pienellä ripauksella suolaa ja täytä chilit juustolla.Tunge tuorejuustoa jalapenoon niin paljon kuin ikinä saat. Halkaise ilmakuivatun kinkun siivut pitkittäin joko kahteen tai kolmeen osaan. Pekonisiivun voi pätkäistä puoliksi. Kiepauta kinkku tai pekoni täytetyn chilin ympäri ja tyrkkää cocktailtikku kiinnikkeeksi. Grillaa keskilämpöisessä grillissä 5-10 minuuttia välillä käännellen. Tarkkaile hieman viiltoa, ettei tuorejuustotäyte pääse hulahtamaan pois.

Hip! Jos siemenkiinnikkeiden poistaminen viillon kautta tuntuu työläältä, voit halkaista jalapenon kantoineen päivineen puoliksi ja kovertaa siemenet kiinnikkeineen lusikalla pois. Täytä, kääri kinkkuun ja grillaa

****

Jalapeno poppersit ovat hyviä siltään, mutta dippikastikkeeksi sopii hyvin esimerkiksi valkoinen BBQ-kastike.


Keittiöpuutarhan laajennus ja erävoittoja tarhureille

$
0
0


Kevään aikana keittiötarhassamme on heilunut lapio ja laulanut saha, kun tarhaa on laajennettu. Viinimarjapensaat leikattiin alas, kaivettiin ylös ja siirrettiin parempaan kasvupaikkaa, jossa pensaille on paremmin tilaa. Pensaiden paikalle rakennettiin kaksi uutta viljelylaatikkoa - lisää tilaa rikkaruohoille hyötykasveille.



Ennen laatikoiden rakentamista hiki valui viikonlopun verran, kun seuloimme erävoiton viidakkomaisesta vuohenputkikasvustosta. Kymmenen vuotta sitten kyhätty väliaikainen seula on tuonut meille jo monta erävoittoa - otteluvoitosta en kuitenkaan uskalla haaveillakaan. Äläkä vaan sano mitään vuohenputken herkullisuudesta. Jos juurakoista näkee toistuvia painajaisia, on kasvin muutkin osat parempi jättää syömättä.

Keittiötarhan laajennuksesta tuli niin hieno! Viljelylaatikoiden välistä pääsee nyt suorinta tietä kasvihuoneelle uutta kivipolkua pitkin (seulanpääkiviä kivipolkuihin riittää edelleen, kun joku tilasi aikoinaan sokkelien vieruskiviä noin kolmekymmentä kertaa liikaa, oho). Laatikoiden vieressä pulputtelee pieni vesiaihe, joka on paitsi mukava kuunnella ja katsoa myös aina valmis juoma-automaatti nelikoipisille assistenteille.




Erävoiton saimme myös paikalle pyyhältäneestä kaalikoiparvesta, joka ehti jo mutustella rei'ille retiisin lehdet. Kaalit kasvoivat vielä tuolloin onneksi kasvihuoneen suojissa, jonne koit eivät kaiketi reittiä löytäneet. Kaaleille viritettiin heti istutuksen jälkeen harsoteltta - nyt vain toivomme, ettei yksikään perhonen tai toukka ole päässyt pujahtamaan harson alle. Rumahan teltta on, mutta vielä kamalampaa katsottavaa ovat rei'itetyt kaalinlehdet.


Vaikka vieläkin viimeistelytyöt ovat kesken, juhlimme toukokuussa ennakkoon laajennuksen valmistumista suomalaisin herkuin Sinivalkoinen jalanjälki -kampanjan innoittamana. Nyt olen tarkastellut myös puutarhatuotteita sinivalkoisin silmälasein: kotimaiset Fiskarsin työkalut sekä Plastexin sumutinpullot ja kastelukannut ovat olleet aina meidän pihan luottotuotteita. Ei siihen mitään kampanjaa ole tarvittu. Myös puutarha-assistenttien multatassujen putsaamiseen käyttämämme kompostoitavat tassupyyhkeet ovat kotimaisia (Delipap).

Sinivalkoinen jalanjälki -kampanjan haasteenon ottanut vastaan jo yli 10 000 suomalaista. Klikkaa itsesi haastesivulle ja liity mukaan; kuluttajina voimme tehdä ihmeitä suomalaisen yrittäjyyden tukemiseksi ja työpaikkojen lisäämiseksi. Kun kaikki satsaamme kympin kuussa lisää suomalaisiin tuotteisiin tai palveluihin, syntyy 10 000 uutta työpaikkaa. Oikeasti, valinoillamme on valtava vaikutus. Kampanja näkyy Kokit ja Potit -ruokablogissa sekä Kaikki äitini reseptit -blogissa kerran kuussa, sillä olemme mukana kampanjoimassa tärkeän asian puolesta.


www.blogirinki.fi



Nopea varhaiskaalisalaatti

$
0
0

Nopeat ja yksinkertaiset lisäkkeet pääsevät liian harvoin keikistelemään eturiviin. Nopea varhaiskaalisalaatti ansaitsee tulla esitellyksi; se sopii grilliruokien lisäkkeeksi, hodarin väliin tai savustetun kalan kaveriksi. Maku on raikas ja kesäinen, eikä kastike peitä kaalin herkkää makua.

Resepti


****

Nopea varhaiskaalisalaatti

1 keskikokoinen varhaiskaali (500-600g)
2-3 kevätsipulia

kastike
1 1/2 tl karkeaa dijon-sinappia
n. 1/2 tl suolaa
n. 1 tl sokeria
n. 3 rkl sitruunamehua
n. 2 rkl oliiviöljyä

Puolita kaali ja poista V-leikkauksella kannat. Siivuta kaali ohuksi siivuiksi, halutessasi voit hienontaa herkun pienemmäksikin. Pieni myös kevätsipulit. Varsia voi pilkkoa mukaan, mikäli ne ovat napakoita. Sekoita sipuli ja kaali. Tee kastike sekoittamalla kaikki ainekset ja sekoita voimakkaasti kastikkeeksi ja yhdistä kasvisten kanssa. Anna tekeytyä hetki, maista ja säädä tarvittaessa makua.

Salaatin on tarkoitus maistua raikkaalta, vain miedosti maustetulta lisäkkeeltä, jotta pääosassa olevat ruoat pääsevät oikeuksiinsa. Nopea varhaiskaalisalaatti maistuu hyvin savustetun kalan tai grillatun lihan kanssa, myös makkaran lisäkkeenä se on herkkua. Tai ihan vaan siltään, suoraan kulhosta lusikoituna.

****



Suklaassa dipatut mansikat (ja kuohuvaa jalkapallokentän laidalla)

$
0
0


Suklaassa dipattuja mansikoita, kuohujuomaa ja onnittelulauluja – en tiedä parempaa tapaa viettää aurinkoista kesäpäivää.


Muutama viikko sitten yllätimme lankomieheni järjestämällä hänelle syntymäpäiväjuhlat Helsingissä. Savolainen sankari oli pääkaupungissa valmentamassa keltamustaa junnujoukkuetta jalkapalloturnauksessa autuaan tietämättömänä taustalla tapahtuneista juhlajärjestelyistä. Koko klaani hiipi Helsinkiin vähitellen mukanaan kentän laidalla tarjottavat herkut - jäähdytetty kuohuva tuotiin kylmälaukuissa Kuopiosta ja lentolaukullinen vaahtokarkkeja Oulusta. Mansikat ja suklaa hankittiin sentään vasta Helsingissä.




Jalkapallokentän laidalle pelipäivän päätteeksi toteutetuissa juhlissa oli pienten herkkujen oltava sormin syötäviä. Ja kun juhlahumuun haluttiin mukaan myös koko keltamusta-perhe, kuten päivänsankari junnujalkapallojoukkuetta kannustusjoukkoineen kutsuu, oli kuohuvan kanssa tarjottavien oltava myös isolle joukolle helposti toteutettavia.Noin kuudellekymmenelle onnittelijalle tarjosimme:


Kuohuviiniä tai limpparia

Suklaaseen dipattuja mansikoita

Vaahtokarkki-pensasmustikkavartaita




Juhlat onnistuivat täydellisesti. Se vaati salaliittoja, peitetarinoita ja hämäysviestejä sekä suunnatonta tarkkuutta sosiaalisessa mediassa, mutta kaikki linkit ja ajoitukset toimivat lopulta hienosti. Hämmentynyt sankari vietiin illan päätteeksi syömään perhepiirissä Farangiin. Ilta oli ihana ja yllätysjuhlat jokaisen salaisuuden, juksauksen ja matkan arvoiset. Banzai!

Resepti

****

Suklaassa dipatut mansikat

tuoreita mansikoita
maitosuklaata tai tummaa suklaata (n.100g/mansikkalitra)

Sulata suklaa vesihauteessa. Dippaa mansikat noin puoleen väliin saakka suklaasulaan ja laita jäähtymään leivinpaperille. Voit jouduttaa jähmettymistä laittamalla mansikat jääkaappiin.

****





Tukholma - sykkivä ja rento ruokakaupunki

$
0
0


Tukholma on aina ollut yksi suosikkikaupungeistani, Ruotsissa vain Göteborg kiilaa edelle. Viimeisen vuoden aikana naapurimaan pääkaupunki on noussut kaupunkilistallani yhä ylemmäksi, aivan kärkikastiin.


Olen päässyt Tukholmaan vuoden aikana kahdesti: viime kesän lomareissulla Gotlannista palatessamme sekä viikonloppumatkalle kevällä, kun Visit Sweden, Stockholm Visitors Board sekä Viking Line kutsuivat ruokabloggaajia tutustumaan kaupungin sykkivään ruokatarjontaan.

Tukholma on kaunis, monipuolinen ja yllättävä. Mitä enemmän kaupunkia näkee ja kokee, sitä viehättävämmäksi kokonaisuus piirtyy. Kaupunginosat ovat keskenään varsin erilaisia, mikä tekee vaikutelman pienemmästä kaupungista ja hallittavasta kokonaisuudesta, vaikka todellisuudessa kyse on skandinavian suurimmasta kaupungista.


Tukholmassa ilmapiiri on rento ja sykkivä - samalla tavalla Tukholmaa voi kuvailla myös ruokakaupunkina. Södermalmin kaupunginosassa tämä korostuu, sillä alue on tunnettu rentona, jopa boheemina ja trendikkäänä kaupunginosana, joka on kohonnut kymmenen vuoden aikana halutuksi asuinalueeksi ja kauppa- ja ravintolakeskittymäksi.

Ruokatrendit näkyvät Tukholman katukuvassa selvästi: on ruokarekkoja (food trucks), ravintoloissa tarjottavaa katuruokaa ja ronskeja bistromaisia ravintoloita, joista osa tarjoili ruokaa aamiaisesta pitkälle yöhön. Myös ravintolan, baarin ja ruokakaupan yhdistelmiä on useampia. Lisäksi tapasimme yhteen tuotteeseen paneutuneita yrittäjiä: Meatballs for the people tekee vain lihapullia ja Kallpressen jumalaisia kylmäpuristettuja mehuja. Suuressa kaupungissa pienetkin liikeideat voivat menestyä.


Kevään ruokamatkalla vietimme kaksi päivää liki yksinomaan Södermalmilla. Kesällä ihastelimme Östermalmin, Norrmalmin ja Djurgårdenin alueita. Jokaisessa kaupunginosassa on oman viehättävyytensä ja herkkupalansa, mutta jos aikaa olisi vain yhteen, valitsisin ehdottomasti Södermalmin; sen sanotaan olevan Tukholman ruotsalaisin kaupunginosa.



Södermalmilla kannattaa katsahtaa esimerkiksi näitä paikkoja:
  • Nytorget 6(Nytorget 6) tarjoaa ruokaa aamusta yöhön. Mitä pidemmälle päivä etenee, sitä laajemmasta listasta voi ruokansa valita. Lounaslista oli napakka mutta hyvin monipuolinen. Ruoka oli todella hyvää! Ravintola on osa Bockholmengruppenia, jonka omistuksessa on muiden muassa myös edellä mainittu lihapullapaikka.

  • Falafelbaren (Hornsgatan 39) on saanut alkunsa katukeittiöstä, joka siirtyi sisätiloihin suosion säestämänä. Falafelsalaatti oli erinomainen ja hummuksesta perheyritys saa hummushullun erityismaininnan.
  • Love Food Cafe (Hornsgatan 66) sijaitsee liki vastapäätä Falafelbarenia. Muhkeat sandwichit kootaan asiakkaan toiveiden mukaan viiden kohdan periaatteella: pääraaka-aine, kastike, salaatti, tilpehöörit ja lisäkkeet. Seinän takana toimii ravintoloitsijoiden
  • Louie Louie (Bondegatan 13) on viehättävä kahvila, "jota turistit eivät ole vielä löytäneet". Loistavien pullien lisäksi kahvilasta saa salaatteja ja täytettyjä leipiä. Aamiaista tarjoillaan joka päivä ja brunssia viikonloppuisin. 
  •  Pärlans Konfektyr (Nytorgsgatan 38) on pieni karkkitehdas ja -kauppa, joka huumaa sekä tuoksullaan että sisustuksellaan. Putiikki on viimeistelty pieniä yksityiskohtia myöten, enkä ole koskaan saanut täydellisempiä kermatoffeita. Myös lakritsinteon Pärlans Konfektyr osaa; erityisesti viehätyin paprikalla maustetusta lakusta. 
  • Urban Deli(Nytorget 4) on konseptiltaan hyvin mielenkiintoinen ja kiinnostava: yritys on aamusta yöhön toimiva ravintola ja ruokakauppa, joka tarjoaa paitsi ruokatarvikkeita myös ravintolassa myytäviä annoksia kotiinostettavaksi. Urban Deli järjestää myös ruoka-aiheisten tapahtumia, kuten sieniretkiä ja viininmaisteluita. Vahva suositus!







Keväisen ruokamatkan tarjosivat Visit Sweden, Stockholm Visitors Board ja Viking Line.

Vesimelonisangria

$
0
0


Kuuma kesäpäivä vaatii kylmän juoman – tietenkin! Yksi suosikeistamme on vesimelonisangria: paljon kylmiä vesimelonikuutioita, hieman limettiä, valkoviiniä ja kuplivaa vettä (1:1) sekä makeutukseksi moneen kesäiseen juomaan sopivaa, simppeliä sokerisiirappia.

Vedestä ja sokerista (1:1) kiehautettua siirappia on meillä usein kesäisin jääkaapissa maustamattomana tai joko inkiväärillä tai raparperilla maustettuna. Kun siirappia on jääkaapissa, saa tarhuri tai yllätysvieraat drinkin käteen nopeasti.
 

Resepti


****

Vesimelonisangria

sokerisiirappi
1 dl vettä
1 dl sokeria

sangria
reilusti vesimelonikuutioita
limettiä viipaleina tai lohkoina (osan voi puristaa mehuksikin)
valkoviiniä (1 osa)
hiilihapotettua vettä (1 osa)
sokerisiirappia

jääpaloja


Yllä olevalla siirappiohjeella tulee 1 1/2 dl sokerilientä (150 ml =  10 rkl). Itsellesi sopivan makeusasteen saat selville tietysti kokeilemalla, mutta jos teet sekoitat 5 dl valkoviiniä ja 5 dl hiilihapotettua vettä sekä em. siirappimäärän, on juoman makeus melko lähellä sopivaa. Eli 1 dl viinin ja veden sekoitusta ja 1 rkl siirappia. Huomiothan viinin makeusasteen vaikutuksen juomaan. Rutikuiva viini saattaa kaivata hiemen yllä mainittua enemmän makeutusta.

Keitä siirappi kiehauttamalla kattilassa vesi ja siihen lisätty sokeri. Sekoita tasaiseksi liemeksi ja jäähdytä. Kuutioi vesimeloni ja lohko limetti. Voit laittaa hedelmät maustumaan jääkaappiin muutamaksi tunniksi valkoviinin ja siirapin sekoitukseen. Vesimelonipalat voi myös viilentää kohmeisiksi pakastimessa, puoli tuntia riittää. Mausta juoma halutessasi tilkalla limetin mehua. Hiilihapotettu vesi kannattaa sekoittaa juomaan vasta juuri ennen tarjoilua.

****


Radler eli sitruunainen olut

$
0
0


Kesän suosikkijuomani on ehdottomasti ollut radler eli sitruunainen olutdrinkki. Raikas juoma on hyvin suosittu Keski-Euroopan vahvoissa olutkulttuurimaissa hellejuomana, enkä yhtään ihmettele miksi. Juoma maistuu oluenystäville ja myös meille, joiden suosikkeihin olut ei kuulu.

Radler syntyy yksinkertaisimmillaan sekoittamalla samassa suhteessa vaaleaa olutta ja sitruunalimpparia. Olueksi sopii vaalea olut, alkoholittomanakin. Kun limpparin tekee itse, voi makeutta ja sitruunaisuutta säätää omaan suuhun sopivaksi.


Resepti

****

Itse tehty radler

sokerisiirappi
1 osa sokeria
1 osa vettä

radler
sokerisiirappia vastaava määrä tuorepuristettua sitruunamehua
sitruunamehua+siirappia vastaava määrä kievnnäisvettä
lemonadea vastaava määrä vaaleaa olutta

Eli, jos siirappia kiehautetaan 3 dl (2 dl sokeria + 2 dl vettä), puristetaan sitruunamehua 3 dl (noin 6 sitruunaa). Sitruunaiseen siirappiin sekoitetaan vastaava määrä kivennäisvettä (6 dl). Ja olutta tarvitaan lemonadea vastaava määrä.

Käytännössä keitän siirapin ja sekoitan siihen sitruunamehun. Sitten kaadan lasiin noin 1/4 seosta, laitan lasin puoleen väliin kivennäisvettä ja täytän lasin oluella. Simppeliä!

Kiehauta sokeri ja vesi tasaiseksi liemeksi. Jäähdytä. Purista sitruunamehua ja sekoita. Säilytä jääkaapissa ja tee radler, kun kaipaat jotain virkistävää.

****



Kesäinen klassikko: muurinpohjaletut

$
0
0


Muurinpohjaletut on monen perheen kesäklassikko, meidänkin. Tärkein kesäresepti on päässyt myös kunniapaikalle: saarimökin keittiön seinällä oli kolmisenkymmentä vuotta siskoni kirjoittama ja piirtämä klassikkoresepti. Nyt se on päässyt hyllylle, jossa on muitakin aarteita. Totta puhuen en tiedä, onko meistä kukaan koskaan tehnyt lettutaikinaa kehystetyn reseptin mukaan. Tai ylipäätään minkään reseptin mukaan. Lettutaikina kuuluu niihin asioihin, jotka tehdään näppituntumalla.


Nyt pyysin äitiäni tekemään taikinan siten, että saisin tarkat mitat reseptiin. Lettutaikinakonkarin antamat mitat sisälsivät kananmunia lukuun ottamatta kuitenkin sanoja suurinpiirtein, arviolta, vajaa, reilu ja ehkä vielä vähän. Ja silti letuista tuli tyrmäävän hyviä, aivan niin kuin joka ikinen kerta ennenkin.


Parhaimmalta muurinpohjaletut maistuvat kesäiltana saaressa, kun päivä on puuhattu tai puljattu ja saunottu. Taikina tehdään saaren suurimpaan kannuun, jotta jokainen saa niitä riittävästi. Klassikkolettulisäkkeen, mansikkahillon ja kermavaahdon, rinnalle on viime vuosina noussut siskon perheen innostamana uusi suosikki: sokeria & sitruunaa. Yhdistelmä on raikas ja makea, erinomainen vaihtoehto makeammalle klassikolle.


Lettutaikina tehtiin, kuten aina ennenkin, suomalaisiin tuotteisiin luottaen, sinivalkoisesti. Ehkä monelle itsestään selvääkin, mutta taas viime viikolla kuultujen uutisten jälkeen suomalaisten tuotteiden suosimista ei voine liikaa korostaa. Muistathan, että kun sijoitamme kympin lisää kuussa suomalaisiin tuotteisiin, elintarvikkeisiin tai käyttötavaroihin, on työllistävä vaikutus 10 000 uutta työpaikkaa vuodessa. Tarvitsemme niistä ihan jokaisen.

Kampanjasivustolla on käynnissä kilpailu, jossa palkintona on, kuinkas muutenkaan, suomalaisia tuotteita. Osallistu kilpailuun ja katso, paljonko on sinun ostoskorisi työllistävä vaikutus.   




Resepti

 


Muurinpohjaletut 

1 l täysmaitoa
1-2 kananmunaa
1 tl suolaa
4-5 dl jauhoja: ohrajauhoja ja vehnäjauhoja (noin 1:1)
(1-2 rkl sokeria)

voita paistamiseen

Tee taikina valmiiksi hyvissä ajoin, sillä hyvin turvonneesta taikinasta on helppo paistaa lettuja. Taikinan on hyvä levätä vähintään tunti, mielummin selvästi pidempään. Sekoita nesteen joukkoon huolellisesti kananmunat sekä suola (ja sokeri). Lisää jauhoja vähitellen samalla voimakkaasti sekoittaen, jotta vältyt paukuilta. Laita taikina viileään turpoamaan.

Kuumenna muurinpohjapannu ja paista ohuita lettuja. Ohuen kerroksen ja pitsisen lopputulosen saat, kun kaadat taikinaa renkaaksi ja annat taikinan valua kohti keskustaa. Levitä taikinaa lastalla. Irroittele lastan avulla lettua reunoista, käännä se alapinnan ruskistuttua ja anna paistua vielä hetki toiselta puolelta. Tarjoa heti.

Huom! Jos taikina tuntuu paistettaessa liian paksulta, voi sitä ohentaa perinteisen maidon lisäksi myös kivennäisvedellä (Hartwall). Jos taikina taas on liian ohutta, lisätään jauhoja (Raisio). Lautasia ei tarvita lainkaan, kun jokaiselle ruokailijalle repäistään pala talouspaperia (Serla).






www.blogirinki.fi

BBQ-kastike mansikoista ja raparperista & porsaan ribsit

$
0
0


Porsaan ribsit eli kylkiluut ovat hyvä esimerkki luun lähellä olevan lihan maukkaudesta. Huolella laitettujen ribsien mureus on omaa luokkaansa ja maku mykistävän hyvä. Haarukoita ei tarvita, luut putoavat lihojen ympäriltä itsestään ja tahmeiksi jääneet sormet nuollaan putipuhtaaksi.

Pikaruokaa ribsit eivät ole. Parhaimpaan tulokseen pääsee, kun aloittaa ruoanlaiton tänään ja syö herkut huomenna. Mutta hieman lyhyemmälläkin varoajalla, noin kuudessa tunnissa, ribseistä tulee erinomaisia. Onneksi aktiivinen kokkailuaika on vain murto-osa kokonaisajasta. Suolaa ja hunajaa -blogin Jonna on ymmärtänyt asian ytimen ja kertoi ribsien olevan puutarhasta intoutuneille sopivaa ruokaa: muutaman tunnin ehtii hyvin puuhastella pihalla ruoan valmistuessa uunissa. 

Me teemme ribsit kolmivaiheisesti: Mausteseos eli rub hierotaan ribsien pintaan ja lihat jätetään maustumaan noin 12 tunniksi. Maustuneet ribsit haudutetaan uunissa kypsiksi matalassa lämmössä, jonka jälkeen ne grillataan ja sivellään BBQ-kastikkeella. Onko Nälkä -blogin Chef Jones lisää listaan vielä savustamisen epäsuorassa lämmössä - ehdottomasti kokeilemisen arvoinen vinkki.

Aiemmin kesällä olemme valelleet ribsejä savustetuista tomaateista tehdyllä BBQ-kastikkeella, joka on loistava kastike sekä nyhtöpossulle että ribseille. Nyt halusin tehdä jotain aivan muuta ja keitin BBQ-kastikkeen täysin ilman tomaattia. Kastikkeen pohjana toimivat kuuminta sesonkiaan elävät mansikat sekä raparperi. Valmiissa kastikkeessa mansikan maku on tunnistettavissa: ensipuraisu on makean mansikkainen, mutta maku muuttuu suussa sopivan hapokkaaksi ja mausteiseksi. Kastike sopii erinomaisesti yhteen lihoihin tulevan mausteseoksen kanssa, joka tuo soosille myös lisää mausteisuutta.


Resepti



BBQ-kastike mansikoista ja raparperista & porsaan ribsit

ribsit
1 1/2 - 2 kg porsaan ribsejä

mausteseos eli rub
2 rkl muscovadosokeria
2 rkl suolaa
1 rkl savupaprikajauhetta
1 rkl korianterinsiemeniä
2 tl juustokuminan (jeera) siemeniä (tai jauhetta)
1 tl mustapippuria rouheena
1 tl sinapinsiemeniä

BBQ-kastike mansikoista & raparperista
1 l mansikoita
5 dl raparperinpaloja (noin 2 vartta)
tilkka öljyä
1 sipuli
2-3 valkosipulinkynttä
1/2 dl balsamiviinietikkaa
1 dl muscovadosokeria
1-2 tl anchochiliä rouheena (savustettu chili, esim. Santa Maria)
1 tl tuoretta inkivääriä
1/2 tl mustapippuria rouheena
1/2 tl kanelia
n. 1 1/2 tl suolaa


Irroita ribseistä luupuolella oleva kalvo. Itse vedän usein veitsellä kalvoon pitkittäin viillon ja irroitan sen kahdessa osassa.

Jauha juustokuminan ja koriantetin siemenet sekä sinapinsiemenet morttelissa ja sekoita joukkoon loputkin ainekset. Työstä tasaiseksi seokseksi. Hiero mausteseos käsin ribsien pintaan ja laita lihat jääkaappiin maustumaan joko muovipussissa tai uunivuoassa. Anna maustua vähintään 2 tuntia, mielellään paljon pidempään.

Keitä kastike. Kuullosta kuorittuja ja silputtuja sipulisilppuja hetki kattilassa. Mittaa peratut mansikat ja raparperinpalat kattilaan. Heitä perään myös loput ainesosat. Anna porista hiljalleen noin 40 minuuttia. Soseuta tasaiseksi, maista ja säädä tarvittaessa suolan ja sokerin tasapainoa. Mansikoiden makeus vaikuttaa jonkin verran kastikkeen makeuteen, joten lisää sokeria tarvittaessa.

Laitan maustuneet ribsit uuniin (peitä vuoka huolellisesti foliolla) noin 140 asteeseen ja anna lihojen hautua vähintään kolme tuntia, mielellään neljä tuntia. Tähän vaiheeseen voit tehdä ruoan jo hyvissä ajoin etukäteen. Grillaa ribsejä noin 15-20 minuuttia suoralla lämmöllä ja sivele samalla useaan otteeseen mansikkaisella BBQ-kastikkeella. Tarjoa esimerkiksi kaalisalaatin kanssa.




Oulun kesäkahvilat ja rennot ravintolat

$
0
0

Oulu, kuten moni muukin suomalainen kaupunki, on parhaimmillaan kesällä. Syksyn ja talven kylmä merituuli vaihtuu kesällä lempeämmäksi, helteellä suorastaan vilvoittavaksi. Oulujoen vartta myötäilevä pyörätie, jokisuisto puistoineen, torinranta, saaresta toiseen menevät sillat sekä Hietasaari ovat kesäisen päivän kohokohtia. Pyöräilin kotikaupungissani turistina ja poimin reitilleni muutaman mielenkiintoisen kahvilan ja ravintolan - täydellinen tapa viettää kuumaa kesäpäivää.



  • Kahvila Kiikkuja koko Ainolanpuiston ja Hupisaarten alue on Oulun helmi. Laaja puistoalue kutsuu lenkkeilijöitä ja  leikkijöitä, ruusuntuoksuttelijoita ja piknikseurueita sekä kahvittelijoita. Muutama vuosi sitten kahvilassa vaihtui omistaja ja nyt myös terassi on uusittu - pergolamainen avoterassi kutsuu pysähtymään. Kahvilaa pyörittää Cafe & Catering Nekka, jonka tarjoilut ovat aina raikkaita ja herkullisia.
  • Keskustan ulkopuolella, Värtön jokirannassa on viehättävä Koivurannan kahvila, jonne tehty matka on vaivansa väärti. Pyörällä matka taittuu keskustasta hetkessä - Oulussa kun ei ole mäkeä ei nyppylää. Kahvilan piha on aurinkoinen ja vanhan talon tunnelma mukava. 
  • Cafe Rooster sijaitsee aivan Oulun ydinkeskustassa, vanhassa ja kauniisti remontoidussa puutalossa. Sisustus on viehättävä ja valoisa. Itse tehtyjä makeita ja suolaisia kahvilatuotteita on kattava valikoima, ja myös joitakin raakakakkuja on vaihtoehtoina. Ruokalista on lyhyt sisältäen lähinnä pubiruokatyyppisiä annoksia sekä päivittäin vaihtuvat lounasannokset. Burgeri ja Pulled Pork burgeri on testattu erinomaisiksi, myös lohiburgeria on kehuttu. Fish & Chips annokset muikut ja ranskalaiset olivat kuulema oikein maukkaita, mutta jotain raikastusta annos olisi kaivannut. Falafelit pitaleivällä oli sen sijaan pienoinen pettymys - parempia falafelpyöryköitä teen itse. Pitaleipä oli kuitenkin maukas ja feta laadukasta. Annokseen kuuluneet nachoslastut olivat mielestäni suurehkon pitan rinnalla turhat, mutta niiden kanssa tarjotusta salsasta Rooster saa ison peukun. Sunnuntaisin Roosterissa on kattava brunssi.
  • Tuba Food & Lounge on lähellä Kahvila Kiikkua sijaitseva kahvila-ravintola, jossa ruoka on hyvää ja tunnelma leppoisan mutkaton. Tubalaisilla ekologiset arvot ovat tärkeitä, mikä näkyy myös sisustuksessa ja astioissa: lautaset, tuolit, pöydät ja kupit ovat kotoisasti eriparia. Tubassa on monipuolinen lounas ja burgereihin painottuva iltamenu. Viikonloppuisin Tubassa tarjoillaan brunssia ja ajoittain tarjolla on myös kulttuuririentoja.
  • Kauppahallin kahvilasta saa ihanan kermaista riisipuuroa ja lohikeittoa sekä rössypottua, paikallista perinneruokaa, jonka päälle tullista tulleena en lainkaan ymmärrä. Torilla on myös monta kivaa kuppilaa, jos jano yllättää. Aurinkoisena iltana monilla yllättää, sillä torinranta on kesällä suosittu illanviettopaikka. Monesta aittaravintolasta saa myös ruokaa.
  • Nallikarin ranta on pohjoisen riviera. Upeasti uudistettu ranta kuuluu lempilenkkimaastoihini kesät talvet. Nyt Nallikari on saanut arvoisensa ravintolankin, kun rannalla on uusi Ravintola Nallikari. Ravintolasta on kuulunut paljon hyvää, mutta hellepäivän lounasaikaan tarjonta tai palvelu eivät vakuuttaneet kriittistä tiedusteluryhmäämme. Annan ravintolalle ehdottomasti uuden mahdollisuuden.
  • Tähtitornin kahvila sijaitsee puistomaisessa Linnansaaressa, Tuiran siltojen kupeessa. Rakennuksella on pitkät perinteet kahvilana, sillä vanhojen linnan perustusten päälle rakennettussa talossa on toiminut kahvila vuodesta 1912 lähtien. Perinteet ja rakennus ovat kiehtovia, kahvilana tähtitorni ei kuulu suosikkeihimme. Sadesäällä Tähtitornin kahvila on hauska jäätelöpaikka.





    Vesimeloni-kookosjuoma - helpotusta helteeseen

    $
    0
    0



    Tuntuuko sinustakin helteellä joskus siltä, että kroppa kaipaa vähän vettä väkevämpää? Enkä tarkoita nyt sillä tavalla väkevämpää.

    Vesimeloni-kookosjuoma on erinomainen helteisen päivän janonsammuttaja. Kookosveden, luonnon oman urheilujuoman, sanotaan olevan yksi parhaista kehon nestetasapainon ylläpitäjistä ja palauttajista. Olen huomannut saman: kookosvesi ei hulahda kehon läpi samalla tapaa kuin tavallinen vesi. Ja kun kookosveteen yhdistää kylmän, raikkaudessaan voittamattoman vesimelonin, on juoma jo valmis. Lisämakeutustakaan juoma ei kaipaa, sillä molemmissa raaka-aineissa on sopivasti luontaista makeutta. Tarvittaessa juoma saa raikastusta tilkasta limettimehua.


    Resepti



    Vesimeloni-kookosjuoma
    n. 6 dl valmista juomaa


    n. 5 dl vesimelonikuutioita
    n. 3 dl kookosvettä
    hieman limettimehua
    jäitä

    Kuutioi jääkaappikylmä vesimeloni ja tee siitä tasaista sosetta esimerkiksi sauvasekoittimella. Jos vesimelonissa on siemeniä, siivilöi sose. Painele kaikki hedelmäliha tarkasti talteen. Sekoita vesimelonisoseen joukkoon suurin piirtein saman verran kookosvettä. Lisää tarvittaessa hieman limettimehua. Muutama jääpala lasissa viilentää juomaa entisestään.



    Tomaatin kasvatus - latvominen ja lehtien poistaminen

    $
    0
    0

    On aika palata tomaattiasioiden pariin. Kesän aikana tarhuri on päässyt helpolla tomaatinkasvatuksessa, sillä varkaiden poisto ja kastelu ovat olleen liki ainoita tarvittavia toimenpiteitä.

    Sadokauden kiihtyessä on hyvä muistaa kaksi helppoa ja raakileiden kypsymistä jouduttavaa hommaa. Tomaatin latvominen eli latvan katkaisu kertoo runkotomaatille: on aika kypsyttää sato. Tomaatti ei enää kuluta energiaansa rungon pituuden kasvattamiseen ja uusien kukkavanojen tuottamiseen, vaan suuntaa voimansa sadon kypsyttämiseen. Latva on hyvä katkaista, kun kasvihuoneen katto tulee vastaan, tai kun tomaatti on kasvanut keskimittaisen miehen mittoihin. Käytännössä latvominen ajoittuu heinäkuun loppupuolelle tai elokuun alkuun.


    Toinen raakileiden kypsyttämistä jouduttava, ja kasvin terveyttä edistävä, puuha on lehtien poistaminen. Lehtiä poistetaan kahdesta syystä. Raakileet saavat enemmän valoa ja väljemmässä kasvustossa ilma kiertää paremmin, eikä muhiva kosteus aiheuta niin helposti homeongelmia.

    Lehtien poistamisessa on kuitenkin oltava maltti mukana. Hyvä sääntö on poistaa lehtiä korkeintaan kerran viikossa, jotta kasvi ehtii parantaa haavansa ennen seuraavaa karsimista. Yhdestä tomaatista ei saisi kerralla poistaa kuin kaksi tai kolme lehteä - kasvi tarvitsee lehtiä yhteyttämiseen. Useassa lähteessä on mainittu myös, että lehtiä poistetaan vain kypsyvän tomaattitertun alapuolelta. Käytännössä poistan ensisijaisesti alalehtiä, mutta kasvusto ollessa todella tiheää annan valoa viidakkoon poistamalla lehtiä myös ylempää. Lehdet on hyvä poistaa oksasaksilla rungonmyötäisesti.

    Hyvää satokautta, ystävät!






    Chimichurri

    $
    0
    0


    Chimichurri on kastikkeiden moniottelija. Vaikka alunperin argentiinalainen kastike on tarkoitettu lihan kaveriksi, sopii se lisäkkeeksi ja maustajaksi liki mihin ruokaan tahansa - ehkä kaurapuuroa lukuun ottamatta. Kastike aina sekoittajansa näköinen, mutta yhteistä kaikille chimichurreille lienee persilja, valkosipuli ja öljy.

    Meidän reseptin pohjana on toistakymmentä vuotta sitten tamperelaisen ravintolan keittiöstä, ystävän kautta saatu resepti, jota olemme vuosien aikana muokanneet omanlaiseksemme. Alkuperäisessä reseptissä käytettyä porkkanaa raastamme mukaan ajoittain, se tuo mukavasti makeutta ja väriä kastikkeeseen.

    Chimichurri sopii myös pakastettavaksi, joten jos lehtipersiljapuskat ovat kasvaneet kesän lämmössä tuuheiksi, on chimichurri erinomainen tapa saada vihreä kulta talteen syksyksi.



    Resepti



    Chimichurri-kastike

    4 dl lehtipersijaa silppuna
    1 shalottisipuli tai pieni keltasipuli
    3 valkosipulinkynttä
    n. 2 dl oliiviöljyä
    3/4 dl riisiviinietikkaa
    1 tl suolaa
    3/4 dl tummaa sokeria (esim. muscovado)
    1/2-1 tl chilitahnaa (tai tuoretta chiliä maun mukaan)
    n. 1/2 tl juustokuminaa eli jeeraa

    Silppua ja mittaa lehtipersilja, voit käyttää huoletta myös ohuet varret. Mitta ei ole nökönuuka, kuten ei mikään reseptin mitoista. Kuori sipulit ja laita kaikki kastikkeen ainekset tehosekoittimeen. Surruuttele tasaiseksi. Maista ja säädä makua. Laita kastike tekeytymään jääkaappiin noin puoleksi tunniksi. Makujen tasaannuttua maista uudelleen ja säädä tarvittaessa.

    HUOM! Oliiviöljyn määrällä voit säätää kastikkeen paksuutta. Joskus tahnamainen chimichurri on ruoalle sopiva lisäke, joskus taas kaivataan notkeampaa kastiketta. Kahdella desillä kastikkeesta tulee paksuhkoa.




    Sitruunan ja valkosipulin makuista tuotekehitystä

    $
    0
    0


    Viimeisen reilun vuoden aikana olen syönyt voita enemmän kuin ikinä. Olen testaillut, vertaillut, kirjannut ylös huomioita, kehittänyt reseptejä ja raportoinut havainnoistani palaverissa ja lomakkeilla. Syönyt vähän lisää voita ja viilannut reseptejä vieläkin paremmiksi.

    Kuusi Blogiringin blogia on tehnyt yli vuoden ajan yhteistyötä Valion kanssa syyskuussa lanseerattavien uutuustuotteiden, maustettujen voiden, kehitysprosessissa - näinkin bloggaajien kokemusta ja taitoa voi hyödyntää. Kotikokeille lähetettiin koodattuja tuotenäytteitä, joita arvioitiin, ja joita testailtiin ruoanlaitossa ja leivonnassa. Maustetut voit, sitruuna ja valkosipuli, on valmistettu luonnollisista raaka-aineista, ja niitä voi käyttää sekä ruoanlaitossa että leivonnassa tai sellaisenaan. Molempien voiden maku on luonnollinen, intensiivinen ja raikas.

    Palataan kehittämiini resepteihin myöhemmin syyskuussa, kun maustetut voit saapuvat kauppoihin. Sen jo paljastan, että kuvassa olevat sitruunaiset jugurttipannukakut ovat tyrmäävän hyviä.

    www.blogirinki.fi
    Yhteistyössä Valio

    Neljä vuotta!

    $
    0
    0

    Ystävät, tuttavat ja kyläläiset!
    Neljä vuotta sitten toivotin teidät tervetulleeksi Kokit ja Potit -ruokablogiin. Aika on kulunut uskomattoman nopeasti - loistavassa seurassa ja hyvän ruoan äärellä viihtyy.


    Kiitos jokaiselle lukijalle, piipahtajalle ja palaajalle. Kiitos ilahduttavista kommenteista, peukuista, seuraamisesta ja kannustuksesta. Olette huikeita! Blogi on antanut enemmän kuin olisin ikinä uskonut. Olen oppinut uusia asioita ja kokenut hienoja hetkiä, nauttinut elämästä ja tavannut uskomattoman upeita ihmisiä. Ja syönyt todella hyvää ruokaa.

    Toivon, että löydätte inspiraatiota ja koette iloa ja onnistumisia. Niin mekin teemme.

    Palataan!



    Budapest - raunioravintoloita ja kylpyläloistoa

    $
    0
    0


    Budapest oli Via Baltican ja eteläisen Puolan kautta Unkariin suuntautuneen kesälomamatkamme pääkohde. Kevään työruuhkassa olin ehtinyt tutustua kaupunkiin etukäteen luvattoman huonosti, eikä edellisen käynnin muistikuvista ollut juurikaan apua. Liki kolmenkymmenen vuoden takaa muistin kukkulalla syödyt saksanpähkinät, kellariravintolan pyörivän pöydän sekä ravintolaan jääneet hiuslenkit. Emme löytäneet hiuslenkkejä, mutta löysimme valtavasti kiehtovia paikkoja ja ravintoloita.

    Lomakohteena Budapest on upea. Kaupunki on kaunis ja tarjonnaltaan monipuolinen, eivätkä hinnat huimaa päätä. Paikallisliikenne on sujuva ja vaivaton, ja keltainen, maailman kolmanneksi vanhin metrolinja jo nähtävyys itsessään. Vaikka turistin näkökulmasta paikallisliikenne onkin toimiva, olivat polkupyörät ehdottomasti paras tapa tutustua kaupunkiin. Keskusta-alue on helposti haltuun otettavissa ja välimatkat ovat varsin lyhyitä. Me huristelimme pitkin katuja omilla jopoillamme, mutta keskustassa on myös vuokrattavana valkoisia menopelejä. Suosittelemme.


    Budapest on myös ruoka- ja ravintolakohteena loistava. Ravintoloissa on valinnanvaraa jokaiselle kukkarolle ja parhaimpienkin tähtiravintoloiden hinnat ovat Suomen hintatasoon nähden kohtuullisia. Paikallinen ruokakulttuuri näkyy kaupungissa mukavan selkeästi, mutta myös uudet aallot ja trendit ovat näkyvissä. Parhaat paikat löytyvät, kuten liki aina, pääkadulta kaksi tai kolme korttelia sivuun. Joskin yksi poikkeus vahvistaa taas säännön: suuri kauppahalli on pää(ostos)kadun päässä.

    Yksi ehdottomasti kokemisen arvoinen kohde on ydinkeskustan tuntumassa oleva Budapestin seitsemäs kaupunginosa, joka on vuosikymmeniä sitten ollut kaupungin köyhintä aluetta, juutalaisten asuinaluetta. Vanhojen juutalaiskorttelit ovat kuluneen vuosikymmenen aikana muuttuneet eläväksi ravintoloiden ja baarien keskittymäksi, jota on verrattu Berliinin Kreuzbergiin. Paikalliset kutsuvat ravintola-aluetta nimellä Romkocsma - raunioravintolat (engl. ruin pubs).

     
    Seitsemäs kaupunginosa on säilytetty kuta kuinkin vuoden 1945 muodossaan, mutta osin sortuneiden kaupunkikortteleiden kohtalosta, jopa purkamisesta, on kuulema käyty kulisseissa kovaa vääntöä. Vaikka alue ravintoloineen on todella viehättävä, ei kujia kulkiessa ja ränsistyneitä taloja katsoessa voi välttyä ajattelemasta vuosikymmenten takaisia tapahtumia, ihmisten kohtaloita ja elämäntarinoita. Historia on läsnä. Mutta kun pitäytyy nykyisyydessä, on seitsemäs kaupunginosa loistava paikka syödä ja juoda - alue on varmasti parhaimmillaan pimeinä ja lämpiminä kesäiltoina. Mehän tietysti tutuistuimme alueeseen sivistyneesti päivänvalossa lounaalla ja baarikierroksella.



    Ruoasta nauttimisen lisäksi Budapestissä kannattaa ehdottomasti käydä myös kylpylässä. Me vietimme päivän kaupunginpuistossa sijaitsevassa, kauniissa Széchenyin terveyskylpylässä, jonne pääsee kätevimmin edellä mainitulla keltaisella metrolinjalla. Kylpylä oli upea kokemus kesäkuumalla, mutta talven pimeinä hetkinä ulkoaltaista nouseva höyry tekee tunnelmasta taatusti maagisen. Myös Gellértin kylpylä on vanha, kaunis ja suosittu.

    Kokosimme alle muutamia ravintoloita ja muita ruokakohteita, jotka totesimme reissullamme suositusten arvoisiksi. Alla mainittujen lisäksi suosittelemme, kuten aina, tutustumaan paikalliseen, tavalliseen ruokakauppaan. Markettien tarjonta ja paikallisten tekemien ostosten seuraaminen kertoo yllättävän paljon ruokakulttuurista ja tavasta suhtautua ruokaan.



    Rubenoli ainoa ravintola, johon varasimme pöydän etukäteen. Ystäväperheen kanssa nautittu illallinen oli kaikin puolin loistava. Rubenin ruoka oli suoraviivaista ja todella herkullista, annosten maut olivat tunnistettavissa selvästi. Lisäpisteitä Ruben saa listan annosten muokkaamisesta lapsille mieluisemmiksi.

    Szimpla Kert (Kazinczy utca 14) on raunioravintoloista ensimmäinen ja kuuluisin. Me joimme Szimplassa lasilliset, ja toinen meistä haaveili pitävänsä siellä rokkikonsertin. Yksi seurue piti selvästi palaveria ja toiset tekivät opintotehtäviään. Iltaisin meno on ehkä villimpi. M e n e! Kuvat 3 & 5.

    Vintage Garden (Dob utca 21)sijaitsee seitsemännessä kaupunginosassa, mutta kuvankaunista ravintolaa ei voine laskea perinteiseksi raunioravintolaksi. Vintage Gardenissa pöydissä on tuoreet ruusut ja maalaisromanttinen sisustus on viimeisteltyä. Laventelilemonade ja Vintade Garden -drinkki olivat huikean hyviä. Kuvat 1 & 2.

    Hummusbar. Lapsille tulee jano heidän nähdessään vettä tai limpparia. Minulle taas tulee nälkä heti, kun näen sanan hummus. Hummus, heikkouteni. Hummusbareja on Budapestissa useita. Aamupäiväpalaksi syöty salaattipita hummuksella oli loistava ja muutkin annokset houkuttelevia. Lounasaikaan kaksi nähtyä Hummusbaria olivat täynnä.

    Suuri kauppahalli (Nagycsarnok) on Euroopan suurin kauppahalli. Kolmessa kerroksessa on valtava valikoima. Tarjonnassa näkee ruokakulttuurin painotuksen: liha-, etikkasäilyke ja kasvispuoteja oli rivikaupalla, kun taas kalaa myytiin vain kahdessa paikassa. Yläkerrassa on tekstiilejä sekä ravintoloita. Kauppahallissa syöty lounas on varmasti hintansa väärti. Kuvat 8 & 9.

    Raday Utca  on keskustan tuntumasta lähtevä pitkä katu, jonka varrella on runsaasti ravintoloita, myös Michelin-tähditetty Costes.


    Ookko nää syöny?

    $
    0
    0

    Kiitos kysymästä, olen syönyt!

    Ravintolapäivä tarjosi Oulussakin valtavan paljon vaihtoehtoja. Ravintoloitsijat olivat vallanneet puistot ja kadunkulmat, autotallit ja pihamaat, eikä asiakkaista näyttänyt olevan pulaa. Tunnelma oli keskustassa karnevaalimaisen iloinen - tämän tunnelman toivoisin kaupungissa säilyvän.



    Ookko nää syöny? -ravintola tarjosi porsaan ribsejä ja klassisia juustoburgereita Snellmanin puistossa. Kaverukset olivat värkänneet miehekkäät tynnyrigrillinsä itse ja tyylikkäät asut viimeistelivät ilmeen. Ruoka oli erinomaista ja meininki kiireestä huolimatta rennon letkeää. Kympin annokset sisälsivät tölkin limsaa ja olivat kooltaan niin reiluja, etten ribsien jälkeen jaksanut syödä kierroksellani muuta. Ehkä puolikkaan annoksen olisi saanut puolella hintaa?


    Saman puiston toisella kulmalla kävi kuhina pehmisräiskäleitä tarjonneen Café Pirteän teltalla. Näytti melkein liian hyvältä. Myös etiopilais-eritrealaisen ravintolan tarjonta oli, monen muunkin mielestä, herkullista. Onneksi Mesob on ravintolapäiväkonkari - seuraavalla kerralla aloitan heidän kojultaan.



    Teatterin kulmalla ollutta kahvilaa en voinut enää ohitttaa. Kolme 12-vuotiasta suklaamurusta oli leiponut herkullisia muffinseja, suklaamurusten muffinseja. Otin kaksi kotipakettiin. Sekä karpalo-valkosuklaa että omena-kaneli muffinsit olivat meheviä ja maukkaita. Jos osaisin leipoa puoliksikaan noin herkullisia muffinseja, perustaisin heti kahvilan. Ihania, nuoria leipureita!



     Ravintolapäivä on kasvanut kolmessa vuodessa muutaman kymmenen helsinkiläisen pop up -ravintolan tapahtumasta maailmanlaajuiseksi ruokakarnevaaliksi. Tänään yhden päivän ravintoloita oli yli kaksi tuhatta ympäri maailmaa. Seuraavan kerran tuhannet yhden päivän ravintolat avaavat luukkunsa marraskuun 15. päivä.



    Viewing all 740 articles
    Browse latest View live