Quantcast
Channel: Kokit ja Potit -ruokablogi
Viewing all 740 articles
Browse latest View live

Gardajärvi – Pohjois-Italian helmi

$
0
0
Postaus on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Garda-Trentinon matkailupalveluiden kanssa.


Gardajärvi on Pohjois-Italian helmi. Paikka, johon on helppo rakastua.


En tiennyt, että näin voi käydä. Että voi ihastua paikkaan, rakastua alueeseen ja tuntea olonsa niin kotoisaksi kaukana kotoa. Sellainen paikka on minulle Pohjois-Italia. Ja Gardajärvi on ehdottomasti yksi alueen monista helmistä. Järven rannalla kasvaneena välkehtivän kirkasvetisen järven vesi tekee olon viihtysäksi, ja koska rakastan vuoria, on Gardalla ehkä siksikin hyvä olla ja hengittää.


Riva del Garda on aivan Gardajärven pohjoisosassa sijaitseva kaupunki, joka on juuri sopivan kokoinen lomailuun. Kaupungin palvelut – ravintolat, ruokakaupat ja jäätelöbaarit minulle tärkeimpinä – ovat kävelyetäisyydellä. Samoin ovat myös laajat aktiviteettimahdollisuudet. 

Gardan pohjoisosat ovatkin aktiivilomailijoiden suosiossa. Kaupungista lähtevät pyöräilyreitit ja vaelluspolut täydentyvät lähialueiden uskomattoman upeilla luontokokemuksilla. Rivassa on ihan tavallista nähdä iltapäivän aperatiiveilla pyöräilyn, kiipeilyn tai vaelluksen fyysisesti uuvuttamia ja henkisesti virkismämiä lomailijoita. Hurjimmat kaartavat illallispöytään suoraan seikkailuista. Mutta yhtä lailla joukkoon sopivat lapsiperheet ja leppoisaa lomarauhaa etsivät pariskunnat.




Muutamassakin päivässä ehtii nähdä, kokea ja syödä paljon, joskin yksi asia on varmaa: italialaisesta jäätelöstä, gelatosta, ei saa tarpeekseen. Mutta viikko, kaksikin menisi Gardan maisemissa helposti.  Ilmasto on pohjoismaalaiselle hipiälle sopiva keväällä ja syksyllä. Aivan kuumimpina kuukausina, elo- ja heinäkuussa, kelit ovat tietenkin italalialaisen kuumat, mutta järven vesi vilvoittaa. Heinäkuun helteilläkin vesi oli raikasta – lämpimästä vedestä pitävän ei tehnyt mieli tippua SUP-laudalta.

Edelliskevään reissulla majoituimme ihanassa Airbnb-huoneistossa, mutta nyt majoitus varattiin minulle Rivan keskustassa olevasta pienestä ja suloisesta Holiday V Gardan hotellista, jonka aamupala oli ihana, eikä viikonloppuisin tarjolla olevaa brunssia voinut vastustaa.


Gardan ravintolat

Rivan kaupungin ravintolatarjonta on ihailtavan laaja. Joukkoon mahtuu tietenkin monenlaista ruokapaikkaa, joista minulla on ilo kertoa teille ihanimmat. Laita muistiin ainakin nämä:

  • Villetta Annessa on hotellin yhteydessä oleva ravintola, jonka sisäpiha on hurmaava. Ruokaa tehdään avotulella joko tunnelmallisessa puutarhassa tai sateen sattuessa ravintolasalin avogrillissä. Kaikki italialaisen illallisen neljä ruokalajia, antipasto, primo, secondo ja dolce, oli aivan taivaallisen herkullisia. Villetta Annessaa suosittelen erityisesti sekasyöjille – tiedätte kyllä mitä avotuli tekee lihalle.
  • Panem on aivan Rivan keskustassa sijaitseva lounaspaikaksi täydellinen ravintola. Pääroolissa ravintolassa ovat ihanat leivät, jotka poimivat makuja Italian maakunnista. Paikalliset suosittelivat Trentinon ja Etelä-Tirolin mukaan nimettyjä leipiä, mutta eteläisempien maakuntien mukaan nimetyt leivät kuulostivat myös ihanilta. Mitä muuta ihminen lounaaksi voi toivoa kuin täydellistä leipää ja lasillista viiniä. 
  • Rivasta kymmenisen kilometriä vuorille sijaitsevan Tenno-järven lähellä sijaitsevassa Antica Croge -ravintolassa arvostetaan paikallisia makuja. Tryffelipastani tryffelit oli poimittu läheiseltä Monte Baldo -vuorelta ja kukkaisen spritzin laventelit omasta kylästä.
  • Reissun upeimman pastan söin vuorilla, Rifugio Pernici -majatalossa. Pasta oli hyvin tehty ja yksinkertainen, mutta todella maukas. Sellaistahan italialainen ruoka parhaimmillaan on. Ravintola on muutaman mutkan takana ja viimeiset sadat metrit täytyy kävellä. Vaihtoehtona on päättää vaelluspäivä ravintolaan kuten me paikallisoppaan kanssa teimme. Maisemat ravintolalta ovat upeat!
  • Nuovo 900 da Lucio on vanhassa kaupungissa sijaitseva ravintola, jossa tarjotaan paikallisten makujen lisäksi erinomaisia pastoja Italian keskiosista. 

Ruoan lisäksi minulle lomaoloa tuo liikunta. Kesällä kävin päivävaelluksella vuorilla oppaan kanssa ja sup-safarilla järvellä – molemmat hykerryttävän ihania lomaelämyksiä. Vaelluksia tarjoavan Mmoven valikoimiin kuuluu kaikenlaista seikkailua Via ferratasta pyöräilyyn ja koskenlaskusta vuorikiipeilyyn. Vesiurheiluun erikoistuneen Sailing Dulacin valikoimiin kuuluu puolestaan surffausta ja SUP-lautailua. Samasta paikasta saa vuokrattua myös polkupyöriä.


Gardalle pääsee montaa reittiä. Lento Milanoon, Bolognaan tai Veronaan vie jo hoodeille. Junalla pääsee Gardajärven eteläisiin osiin, ja bussilla tai laivalla voi taittaa matkaa siitä eteenpäin. Myös auton vuoraaminen on erinomainen vaihtoehto; silloin loma-alue laajenee upeasti.


Postaus on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Garda-Trentinon matkailupalveluiden kanssa. Maksoin itse matkat, matkailupalvelut vastasivat majoitus-, ruoka- ja aktiviteettikustannuksista.

Rapeat pitasipsit

$
0
0
Pitaleivät muuntuvat uunissa sipseiksi. Täydellistä.


Yhden pellin taktiikalla syntyy upea, Välimeren keittiöistä inspiroitunut herkku. Rapeat, helposti uunissa valmistuvat pitasipsit tarjotaan paahdettujen tomaattien, uunifetan ja tzatzikin kanssa. Kaikki tämä valmistuu noin puolessa tunnissa.

Pitasipsien kaveriksi tein syksyyn sopivaa porkkanatzatzikia, mutta yhtä lailla perinteinen kurkusta valmistettu tzatziki tai vaikka hurmaava kesäkurpitsatzatziki sopii sipseille dipiksi.

Pitasipsit päätyivät pellille vähän vahingolla, kun valmiit pitaleivät olivat päässeet hieman kuivahtamaan, eikä niiden täyttäminen ja käyttäminen perinteiseen tapaan kiehtonut. Päälle vähän öljyä ja ripaus suolaa, koska kyllähän sipsien täytyy olla suolaisia. Maltillinen suolan kanssa kannattaa kuitenkin olla, sillä feta ja oliivit tuovat kokonaisuuteen topakkaa suolaisuutta.

Leikkasin pitaleivät ensin neljään osaan ja neljännekset puoliksi. Ja kun pitaleivät on usein valmiiksi halkaistuja, tulee yhdestä pitaleivästä 16 sipsiä. Yksi pita riittää hyvin yhdelle syöjälle. Tällä säännöllä annos on helppo skaalata suuremmaksi.



Tarjosin pitasipsit pinaattipedin päältä ja koko komeuden viimeistelin tuoreilla yrteillä – oregano, persilja ja basilika sopivat sekaan loistavasti. Mutta kyllä salaatin voi jättää poiskin. Silloin lautanen on tapasmainen tarjottava.



Resepti



Rapeat pitasipsit uunifetalla ja salaattipedillä

neljälle

  • 4 valmista pitaleipää
  • noin 3 rkl oliiviöljyä
  • pieni ripaus merisuolaa
  • 250 g kirsikkatomaatteja
  • 200 g fetajuustoa
  • kourallinen oliiveja
  • 80 g babypinaattia
  • tuoreita yrttejä

tarjoiluun
  • tzatzikia

  1. Kuumenna uuni 200 asteeseen.
  2. Leikkaa pitaleivät kahdeksaan osaan. Halkaise osaset vielä kahtia (usein ne halkeavat liki itsestään). Huiski pitasipsien päälle öljyä.
  3. Laita uunivuokaan tai pellille pitasipsit, kirsikkatomaatit, lohkottu feta ja oliivit. Paahda 10–15 minuuttia eli kunnes sipsit ovat rapeita, tomaatit hieman halkeilleita ja feta on saanut väriä.
  4. Tarjoa pinaattipediltä tuoreiden yrttien ja tzatzikin kanssa.

Nuudelit maapähkinäkastikkeessa

$
0
0
Nuudelit saavat ylleen helpon maapähkinäkastikkeen. Päälle kasataan kauden kasviksia. 


Maapähkinäkastike on täynnä makua, vaikka se syntyy pienessä hetkessä ja kourallisista raaka-aineita. Miten ihanaa kokkailua! 

Ja ihania ovat nuudelitkin. Aivan erityisesti pidän riisinuudeleista, mutta tähän ruokaan käyvät yhtä hyvin vehnästäkin valmistetut nuudelit. Nuudeleita keitettäessä on hyvä pitää mielessä sama ykkössääntö kuin pastahommissakin: Älä keitä liian kauan. Toistan. Älä keitä liian kauan.

Maapähkinävoikastikkeen ohjeeseen hain apuja reseptinerolta, Soppa-Hannalta, jonka reseptit toimivat aina ja varmasti. Resepti on liki kuusi vuotta sitten julkaistu, mutta sellaisiahan ne parhaat reseptit ovat, että toimivat aina vaan. Tein vain aivan pieniä säätöjä reseptiin, sillä käyttämäni seesamiöljy oli läpitunkevan vahvaa. Lisäksi laitoin Hannan reseptissä pannulle laitettavat valkosipulin ja inkiväärin kastikkeeseen, koska reseptini ei käy pannulla lainkaan.

Aasialaisten ruokien kastikkeisiin tulee usein hurjan monta ainesta, mutta onneksi on näitäkin arkeen sopivia kastikkeita, joista selviää, vaikka olisi käynyt ihan tavallisessa lähikaupassa. Kastikkeen runkona on maapähkinävoi, joka vain maustetaan ja notkistetaan. Helppoa kuin kokkailu!

Nuudeleiden päälle paahdoin uunissa ruusukaaleja ja kukkakaalia sekä murustettua kaurapalaa. Sinä voit laittaa maapähkinäkastikkeessa pulikoivien nuudeleiden päälle ihan mitä tahansa tuoreista yrteistä pannulla paistettuun lihaan tai porkkanasoiroista ituihin. Mene sillä, mistä pidät ja mitä kaapista löytyy.



Resepti



Nuudelit maapähkinäkastikkeessa

kahdelle

  • 130 g riisinuudeleita
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 1–2 tl tuoretta inkivääriä raastettuna
  • 3 rkl maapähkinävoita 
  • 2 rkl soijakastiketta
  • 1 rkl seesamiöljyä
  • 1 rkl kalakastiketta (tai ekstralusikallinen soijaa)
  • 1 rkl riisietikkaa
  • 1/2 dl kuumaa vettä
  • (hieman chiliä)

lisäksi
  • ruusukaaleja, kukkakaalia tai muita kauden vihanneksia paahdettuna
  • tofua, kaurapalaa tai lihaa 
  • tuoretta korianteria

  1. Jos tarjoat nuudelit paahdettujen kasvisten kanssa, kuumenna uuni 225 asteeseen ja paahda paloitellut kasvikset pienessä öljymäärässä uunissa. Kaurapalan ja kuivatun tofun voi paistaa samalla pellillä. Mausta ripauksella suolaa.
  2. Keitä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan.
  3. Laita tehosekoittimeen tai sauvasekoittimelle sopivaan kulhoon kuorittu valkosipulinkynsi, inkivääri, maapähkinävoi sekä kaikki muut kastikkeen ainekset. Ja tasaiseksi. Lisää tarvittaessa hieman vettä, jotta saat kastikkeesta hyvin notkeaa
  4. Sekoita nuudelit maapähkinäkastikkeeseen.
  5. Tarjoa paahdettujen kasvisten ja tuoreen korianterin kanssa.

Munakoisocurry

$
0
0
Mausteinen curry on talven ihanin ruoka.


Mausteiset ja täyteläiset ruoat ovat kuin tehtyjä kylmään ja pimeään vuodenaikaan. Ei ihme, että joulunakin villiinnymme lämpimistä mausteista kuten kanelista, neilikasta ja inkivääristä. Sisäistä lämpöä ja hehkua tarvitaan, kun pimeyttä, vettä ja lunta tuulee vaakana vasten.

Rakastan kaikkia curryja, mutta munakoisocurry on minulle kaikista maailman currykastikkeista aivan erityisen mieleinen. Paahdettuna pataan laitetut munakoisokuutiot pehmenevät silkkisiksi ja imevät mausteita upeasti menettämättä kuitenkin täysin rakennettaan.

Currykastike tai -pata maistuu riisin kanssa tai vaikka naanleivän päällä. Jos naanleivät tekee itse, ne kannattaa muuten aivan ehdottomasti paistaa kypsäksi pannulla. Pannulla naanleivistä tulee nimittäin aivan erityisen maukkaita. Munakoisocurryn sekaan paistan joskus halloumijuustoa, joka tuo ruokaan ihanan narskuvaa rakennetta.

Munakoisocurry sopii muuten myös kuukauden ruokahaasteen teemaan. Aiheena nimittäin on: Mitä söisit syys- tai talvimyrskyn aikaan? Mitä sinä söisit? Tämä mausteinen currykastike olisi kyllä minulla aika vahvana ehdokkaana.

Kuukauden ruokahaasteen ajatuksena on kaikessa yksinkertaisuudessaan pitää lystiä keittiössä. Tehdä hyvää ruokaa ja nauttia sesonkiin sopivasta ruoasta. Voit julkaista halutessasi kuvan sosiaalisessa mediassa. Instagrammissta löydät haasteruokia aihetunnisteen #kuukaudenruokahaaste takaa. Jos tilisi on julkinen, jaan mielellään kuukauden ruokahaaste-kuvasi stooreissa. Voit myös tägätä kuvaan minut (@kokitjapotit) tai Hannan sopan (@soppahanna), että huomaamme haastekuvasi varmasti.



Resepti


Munakoisocurry


2–4 annosta (lisäkkeistä riippuen)

currykastike
  • 2 keskikokoista munakoisoa
  • 3 rkl rypsi- tai oliiviöljyä
  • 2 tl garam masala -mausteseosta
  • 1–2 tl (savu)paprikajauhetta
  • chiliä maun mukaan
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1 pieni sipuli
  • 2x2 cm tuoretta inkivääriä 
  • 400 g tomaattimurskaa
  • 2 rkl tomaattipyrettä
  • 1 dl vettä 
  • suolaa

tarjoiluun
  • tuoretta korianteria
  • luonnonjogurttia tai kaurafraichea
  • riisiä tai naanleipää
  • (paistettua halloumia)

  1. Kuumenna uuni 200 asteeseen.
  2. Kuutioi munakoisot ja huiski päälle öljyä (2 rkl). Paahda noin 25 minuuttia eli kunnes munakoisot ovat saaneet hieman väriä.
  3. Laita öljy (1 rkl) ja kuivamausteet pataan. Kuumenna öljyä keskilämmölle ja sekoita, että mausteet avautuvat. 
  4. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Lisää pataan. Kuullota muutama minuutti. 
  5. Lisää paahdetut munakoisot, inkivääri, tomaattimurska, tomaattipyre ja vesi. Mausta suoalla.
  6. Anna keittyä hiljalleen vähintään 20 minuuttia, mielellään pidempään.
  7. Tarjoa riisin tai naanleivän kanssa. Tuore korianteri ja luonnonjogurtti sopivat tarjoiluun loistavasti.

Porokiusaus

$
0
0
Helppo porokiusaus tekeytyy itsestään uunissa.

Porokiusaus

Hetki esivalmisteluja ja ruoka uuniin. Niin helppoa on kiusauksen teko! Jos haluaa tehdä kiusauksen kaikkein vaivatta, perunoina voi käyttää pakasteita, esimerkiksi peruna-sipulisekoitusta. Mutta ei perunoiden kuoriminen ja pilkkominenkaan iso homma ole.

Usein teen kiusauksen edellisenä iltana valmiiksi kylmään. Kun on ruokailun aika, vuoka vain työnnetään uuniin ja otetaan pienet ruoanlaittotirsat (jos ajattelit ruoanlaittoviiniä, on sekin aivan ookoo). Parasta uuniruoissa on juuri tämä: ruoka valmistuu itsestään. Porokiusaus valmistuu tunnissa, jos käytät raakoja perunoita.

Porokiusaus

Porokiusauksesta tulee mielestäni paras, kun sen tekee savupororouheesta. Savupororouhe on mahtava tuote, sillä se säilyy hyvin jääkaapissa ja antaa tosi hyvin makua. Pussillinen riittää hyvin neljä, kuudenkin hengen ruokaan.

Savupororouheesta syntyy muuten myös mainio täyte uuniperunoille. Sama tahna sopii hyvin myös rapean leivän dipiksi tai saaristolaisleivän päälle.

Porokiusaus

Minä tykkään syödä savuporokiusauksen kanssa maustekurkkuja, jotkut vannovat puolukoiden tai puolukkahillon nimeen. Rosmariini sopii hyvin kuvaan molemmissa tapauksissa. Laitan rosmariinit monesti ripotellen päälle, jolloin jokainen syöjä saa valita mielipiteitä jakavan yrtin sopivuudesta omalle lautaselleen. Siinä missä yksi heittää rosmariinit sivuun kahmii toinen kaikki kiusauskasansa päälle.



Resepti


Porokiusaus

4–6 annosta

  • reilu kilo kiinteitä perunoita (tai 1 kg peruna-sipulisekoitusta)
  • 150 g (1 pss) savupororouhetta
  • 2 dl kermaa
  • 2 dl maitoa
  • 3/4 tl suolaa
  • 100–150 g sulatejuustoa (koskenlaskija tai vastaava)
  • rosmariinia (noin 2–3 tl, jos hienonnat kiusauksen joukkoon)

  1. Kuori ja huuhdo perunat ja leikkaa ne joko ohuiksi siivuiksi tai ranskalaismaisiksi tikuiksi. Mandoliini helpottaa ja nopeuttaa siivuttamista merkittävästi.
  2. Lado uunivuokaan vuorotellen perunalinttejä ja savupororouhetta.
  3. Mittaa kattilaan kerma, maito, suola ja sulatejuusto. Kuumenna ja sekoittele kunnes juusto on sulanut nesteen joukkoon.
  4. Kaada juustokastike peruna-poroseoksen päälle.
  5. Paista 180–200 -asteisessa uunissa noin tunti. Jos käytät peruna-sipulipakastetta noin 45 minuuttia riittää.
  6. Peitä vuoka tarvittaessa foliolla tai leivinpaperilla paistamisen loppuvaiheessa.
  7. Anna kiusauksen asettua noin vartti ennen tarjoilua.
––––––

Alkuperäinen resepti: Kotiliesi

Mikan Cafe & Burger, Oulu

$
0
0
Burgereita ja pirtelöitä fiftaritunnelmissa!
Tässä postaussarjassa ihastelun alla ovat Oulun ravintolat.


Mikan Cafe & Burger on hyväntuulinen ravintola, jossa ruoka on rentoa ja tunnelma letkeä. Sisustus on kuin amerikkalaisesta fiftariravintolasta lainattu – suosikkejani ovat punaiset sohvaloossit. Ruokalistalla on kaikkea mitä burgeribaarilta odottaa sopii: hampurilaisia, hodareita, erilaisia ranskalaisia dippeineen sekä pirtelöitä. Täältä ei lähdetä nälkäisinä!

Ravintola on aivan rautatieaseman lähellä, Asemakadun päässä. Aivan ydinkeskustasta burgereille on vain muutaman korttelin matka – Oulussa kaikki on ihan lähellä. 




Mikan burgerit ovat tuhdin kokoisia ja maukkaita – käsityön kyllä maistaa. Briossisämpylät tulevat burgereihin ja hodareihin tuoreina paikallisilta leipomoilta, kastikkeet ja hillokkeet tehdään omassa keittiössä. Vaihtoehdoissa on myös vegaanisia ja gluteenittomia herkkuja. Lapsille tehdään pieniin käsiin sopivia hampurilaisia, herkkuja kuulemma nekin.

Ranskalaisiksi on valittu mäkkärimäiset ranskanperunat. Tikkuperunat on vastapaistettuja ja siten massaravintolassa tarjottuja parempia. Royal with cheese -annoksessa ranskalaisten päällä on juustokastiketta, chilimajoneesia ja raikasta tuoresalsaa. More is more! 

Yksi ranskalaisannos ansaitsee vielä ehdottomasti erityismaininnan: bataattiranskalaiset ovat täydellisen rapeita. Rouskuvareunaisissa bataattiranuissa on mehevä sisus. Voikohan neljää euroa edes paremmin käyttää?


Mikan Cafe & Burger on ravintola, jonne on helppo mennä. Aamupäivästä iltaan avoinna olevassa ravintolassa voi käydä lounaalla tai iltaburgerilla. Tai ehkä pelkällä pirtelöllä.


Mikan Cafe & Burger
Asemakatu 39, Oulu

#eatoulu-postaussarjassa tutustutaan oululaisiin ravintoloihin. Missä pohjoisen pääkaupungissa kannattaa syödä? Mitkä ovat ne Oulun ravintolat, joissa paikalliset ruoanrakastajat syövät?

Kurkkaa sarjan aiemmat jutut:

Jogurttipannacotta

$
0
0
Jogurttipannacotta on raikas ja ihana jälkkäri, joka tarjotaan kauden upeimpien hedelmien tai marjojen kanssa.

Jogurttipannacotta

JOULUKALENTERIN 1. LUUKKU


Tervetuloa Kokkipottilan joulukalenterin pariin! Toivottavasti olette ensimmäisen luukun avautumisesta yhtä innoissanne kuin minä – en olisi millään enää jaksanutkaan odottaa. 

Tämän vuoden joulukalenteri on järjestyksessään jo kuudes. Ensimmäisen Kokit ja potit
-joulukalenterin ensimmäinen luukku, mokka millefeuille, avattiin 1.12.2014, enkä sen jälkeen ole malttanut olla tekemättä kalenteria. Kaikki joulukalenteripostaukset löytyvät #joulukalenteri-aihetunnisteen takaa. 

Raikas jogurttipannacotta on ihanan helppo ja moneen makuun mukautuva jälkkäri. Näin loppuvuodesta lusikoin päälle luonnon timantteja, granaattiomenansiemeniä. Kesällä pannacotta toimii loistavasti vaikka mansikoiden alustana.

Rakastan juuri tällaisia jälkiruokia, jotka mukautuvat vuodenajan mukaan. Pannacotta mukautuu myös elämän mukaan: Jälkiruoka odottelee jääkaapissa rauhassa vuoroaan. Se ei kiukustu, jos illallinen venähtää pitkäksi ja jälkiruoan aika on vasta myöhemmin. Sitten kun aika on, kauniisiin laseihin tai maljoihin valmiiksi annostellut pannacotat nostetaan jääkaapista ja viimeistellään marjoilla tai hedelmillä. Näin talviaikaan jogurttipannacotan päälle sopii granaattiomenansiemenien lisäksi satsumat, mango tai sitruunamehulla terästetty persimon.

Pannacotta toimii muuten myös mainiosti juhlavana aamupalana, jos päälle laittaa rapeaa mysliä hedelmien kanssa. Ehkä seuraavalle juhla-aamiaiselle tai brunssille teet jälkiruoaksi tätä. Viime vuoden joulukalenterin avannut jogurtti-chiavanukas kannattaa myös pitää juhlakauden aamiaisia ajatellen mielessä-

Muista Kokkipottilan jälkkäreistä suosittelen sinulle näitä:




Resepti



Jogurttipannacotta

neljälle

  • 1 dl kuohukermaa
  • 1 dl maitoa
  • 2–3 rkl ruokosokeria
  • 2 dl turkkilaista jogurttia
  • 1 liivatelehti (+tilkka kuumaa vettä)

lisäksi
  • kauden hedelmiä tai marjoja

  1. Mittaa kattilaan kerma, maito ja sokeri. Kuumenna ja anna sokerin sulaa. Seoksen ei tarvitse kiehua. 
  2. Jäähdytä kermaseos kädenlämpöiseksi. Laita seoksen jäähtyessä liivatelehti pehmenemään kylmään veteen ja sekoita jogurttia voimakkaasti, jotta siitä tulee silkkistä.
  3. Kuumenna pieni tilkka (noin 1 rkl) vettä ja anna liivatelehden liueta veteen. Kaada liivate ohuena nauhana kermaseoksen joukkoon samalla koko ajan sekoittaen.
  4. Lisää jogurtti ja sekoita tasaiseksi.
  5. Jaa pannacotta annosvuokiin, peitä esimerkiksi kelmulla ja laita jääkaappiin tekeytymään vähintään muutamaksi tunniksi.
  6. Tarjoa jogurttipannacotta kauden hedelmien tai marjojen kanssa.
_____

Muista laittaa seurantaan myös Hannan sopan joulukalenteri!

Tomaattipiirakka

$
0
0
Helppo tomaattipiirakka on pian sinunkin kestosuosikki.

Tomaattipiirakka

JOULUKALENTERIN 2. LUUKKU


Suolainen piirakka kuuluu niihin resepteihin, jotka olisi hyvä olla teipattuna jääkaapin oveen, niin moneen arjen ja juhlan saumaan suolainen piirakka sopii.

Tomaattipiirakka on yksi suosikeistani feta-pinaattipiirakan ohella. Raaka-aineet ovat yksinkertaiset, mutta niiden yhdistelmä on aivan tavattoman hyvä. Uunissa paahdettaessa talvisistakin tomaateista tulee hehkuvia ja maukkaita, vaikka tietenkään mikään ei voita auringon kypsyttämiä punaposkia.

Kolmella helpolla vinkillä tomaattipiirakasta tulee aivan erityisen hyvä. Pidä siis nämä kikat mielessä, kun alat leipomispuuhiin.

  1. Tomaatit kannattaa laittaa piirakkaan päällimmäiseksi, jotta ne saavat paahteisen pinnan ja mausta tulee intensiivinen. Juuston alla tomaatit jäävät vetisiksi. 
  2. Tomaatit kannattaa myös leikata aivan ohuiksi viipaleiksi, jotta paistopintaa tulee paljon. Mitä ohuemmaksi tomaatit leikkaa sitä parempi niiden mausta ja rakenteesta tulee. 
  3. Kolmas kikkani on, että käytän useammanlaisia tomaatteja. Tavallisten tomaattien lisäksi leikkaan päälle kirsikkatomaatteja. Tavallisten tomaattien lisäksi, tai sijaan, piirakassa voi käyttää luumutomaatteja tai vaikka San Marzano -tomaattilajiketta.

Lisäksi kannattaa muistaa, että suolainen piirakkapohja on hyvä aina esipaistaa. Esipaistetusta pohjasta tulee täydellisen rapea ja herkullinen, ja se antaa piirakan pehmeille täytteille tasapainoa.



Resepti



Tomaattipiirakka


6–8 annosta

suolainen piirakkapohja
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 100 g voita
  • 3/4 tl suolaa
  • 2–3 rkl kylmää vettä tai rahkaa

täyte
  • 1 1/2 rkl Dijon-sinappia
  • 150 g hyvää juustoraastetta (esim. cheddar ja gruyere)
  • 1/2 dl tuoretta basilikaa silputtuna
  • 5–7 kypsää tomaattia
  • kourallinen kirsikkatomaatteja
  • suolaa ja mustapippuria
  • 2 rkl oliiviöljyä

tarjoiluun
  • oliiviöljyä
  • tuoretta basilikaa

  1. Nypi vehnäjauhot, suola ja voi murumaiseksi seokseksi. Anna taikinan levätä jääkaapissa kelmun sisällä vähintään tunti.
  2. Kuumenna uuni 200 asteeseen. 
  3. Painele taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Pistele haarukalla pohjaan reikiä. Esipaista pohjaa noin 10–12 minuuttia. Voit käyttää halutessasi pohjan päällä puolet paistoajasta esimerkiksi kuivia herneitä painona (laita herneet leivinpaperin päälle), jotta pohjan muoto säilyy paremmin.
  4. Leikkaa tomaatit aivan ohuiksi viipaleiksi. Raasta juusto.
  5. Levitä pohjan päälle Dijon-sinappi, juustoraaste, basilikasilppu ja tomaattiviipaleet. 
  6. Mausta suolalla ja pippurilla. Huiski päälle oliiviöljyä.
  7. Paista noin 20 minuuttia.
  8. Tarjoa tuoreen basilikan kanssa. Tarjoillessa voit tuoda vielä hehkua piiraan pintaan pienellä määrällä oliiviöljyä.
_____

Viime vuonna joulukalenterin toisesta luukusta löytyi hurmaavat hunaja-chilimantelit, jotka sopivat täydellisesti vaikka glögin kaveriksi.




Helppo suklaamousse

$
0
0
Muutaman raaka-aineen suklaamousse on helppo jälkiruoka. Aiotko tehdä tätä arkena vai juhla-aikaan?

Helppo suklaamousse


JOULUKALENTERIN 3. LUUKKU


Rakastan jälkkäreitä, jotka odottavat kaikessa rauhassa vuoroaan jääkaapissa. Suklaamousse on juuri sellainen jälkiruoka. Se ei kiukustu, vaikka illallinen venyisi tai makeanhimo yllättäisi vasta seuraavana päivänä.

Rakastan myös sellaisia jälkiruokia, joiden raaka-aineet ja tekoprosessin ymmärtää ensilukemalla. Sellainenkin tämä suklaamousse on. Raaka-aineet löytyvät lähimmästä kaupasta – kookoskermaa kun (tai -maitoa) myyvät nykyisin pienimmätkin ruokakaupat. Ja vispinä voi käyttää joko kermaa tai kauravispiä. Jälkimmäistä käyttämällä suklaamoussesta saa helposti maidottoman, kun muistaa käyttää myös maidotonta suklaata.

Jos suklaamousse kiinnostaa, mutta haluat myös leipoa, suosittelen kokeilemaan suklaamoussekakkujani. Nämä kakut saavat veden kielelle!




Resepti


Helppo suklaamousse

6–8 annosta

  • 2 1/2 dl kauravispiä (Kaslink) tai vispikermaa
  • 1 1/2 dl kookoskermaa
  • 180 g tummaa suklaata
  • hieman hunajaa tai agavesiirappia
  • karpaloita tai muita marjoja/hedelmiä

  1. Vispaa kauravispi/kerma pehmeäksi vaahdoksi. 
  2. Laita kookoskerma ja paloiteltu suklaa kattilaan ja sulata lempeällä lämmöllä.
  3. Sekoita vispi suklaaseokseen.
  4. Makeuta tarpeen mukaan.
  5. Annostele mousse tarjoiluastioihin heti, sillä suklaa alkaa jähmettää moussea välittömästi.
  6. Laita suklaamousse tekeytymään peitettynä jääkaappiin vähintään puoleksi tunniksi.
  7. Viimeistele karpaloilla tai muilla marjoilla tai hedelmillä.

Helppo poropata

$
0
0
Postaus on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä K-supermarketin ja Indieplacen kanssa.

Pitkään hautuvat pataruoat ovat täydellinen vastavoima pimeydelle.

Poropata


JOULUKALENTERIN 4. LUUKKU


Poropata on yksi lapsuuteni lempiruoka. Kutsuimme sitä tosin nimellä roseporo, sillä liemi on hurmaavasti vaalenpunaista ja pataruoka maustetaan rosepippurilla.

Poropadan yksinkertaiset raaka-aineet kietoutuvat uunin lämmössä toisiinsa siten, että kokonaisuus on osia upeampi. Punajuuri ja poro taitavat olla ylimpiä ystävyksiä, niin hyvin ne sopivat yhteen. Ja on suorastaan hämmentävää, miten hyvin rosepippuri, jota ainakin minä käytän aivan liian harvoin, onnistuu kohottamaan ruokaa.


Tarjosin poropataa vastikään vanhemmilleni, joille ruoalla on samanlainen merkitys kuin minulle: ruoka on rakkautta, sellaista arkisen tason hehkuvaa rakkautta. Samalla kun söimme, muistelimme, mitä muistoja ja tunteita poropata tuo tuoksussaan.

Minun mielessä poropata yhdistyy vahvasti talvisiin tunnelmiin, sillä muistan, että ruokaa syötiin usemmiten juuri tunturin juurella tai kisapäivän päätteeksi. Riemu tai harmitus päivän starteista jaettiin ruokapöydän ääressä. Sanoja ei aina ollut, mutta yhdessä syöty ruoka yhdisti.

Äiti kertoi löytäneensä alkuperäisen reseptin kolmisenkymmentä vuotta sitten päivystysboksin lehtikorista – hänelle ruoka tuo siten mieleen aivan erilaisia tunteita. Ehkä  muistoja potilaskohtaamisista, väsymyksestä tai aikuisopiskelun antoisuudesta.

K-supermarket, joka on tämän postauksen kaupallinen yhteistyökumppani, arvottaa ruokaa myös samalla tavalla kuin minäkin. K-supermarket-kauppiaille ruoka on tärkeää ja ruoalla on iso vaikutus ihmisten arkeen. Viime jouluaattona minun lähikaupassani muuten järjestettiin iso jouluillallinen. Ettei kenenkään tarvinnut jouluna syödä yksin.


Joulun ajan ruoissa perinteillä ja ruokien tarinoilla on minulle aivan erityisen suuri merkitys. Uudet tuulet ovat tervetulleita – rakastan raikkaita vireitä –, mutta elämän aalloissa juuri poropadan kaltaiset ruoat, jotka ovat kulkeneet matkassa pitkään, juurruttavat, tekevät hyvää ja tuntuvat tärkeiltä. Poropata muuten sopii aivan erityisen hyvin joulun aikaan tarjottavaksi – värikin on sama kuin kuumana höyryävä glögin.

Alkuperäisessä reseptissä punajuuret olivat etikkapunajuuria ja suolakurkut silputtiin pataan mukaan. Minä laitoin poron sekaan raakoja punajuuria lohkoina, suolakurkut tarjosin erikseen, etteivät ne menetä rapeuttaan. Kaipaamaansa happoa ruoka saa punaviinietikasta.



Resepti


Helppo poropata


4 annosta

  • 500 g poron käristelihaa
  • muutama rkl öljyä
  • 800 g punajuuria
  • 1–2 punasipulia
  • 1 dl vettä (lisää tarvittaessa)
  • 2–3 rkl punaviinietikkaa
  • 1 rkl rosepippureita
  • 100 g smetanaa
  • suolaa
  • mustapippuria
lisäksi
  • suolakurkkuja
  • rosmariinia
  • tarjoiluun: perunamuusia


  1. Käristä liha öljyssä pienissä erissä.
  2. Kuori ja lohko punajuuret ja sipulit.
  3. Kuumenna uuni 130 asteeseen.
  4. Laita rosepippureita ja smetanaa lukuun ottamatta ainekset pataan ja sekoita.
  5. Anna hautua vähintään kaksi tuntia, mielellään pidempään.
  6. Sekoita joukkoon smetana ja rosepippuri, mausta suolalla ja pippurilla. Säädä hapokkuutta tarvittaessa.
  7. Viimeistele rosmariinilla.
  8. Tarjoa suolakurkkujen ja perunamuusin kanssa.

ARVONTA – voita ihana Balmuirin keittiösetti

$
0
0
Balmuir lahjoittaa ja lähettää arvonnan palkinnon voittajalle. 



JOULUKALENTERIN 5. LUUKKU


Minulla on teille hyviä uutisia!

Balmuir on nimittäin laittanut joulupakettiin upean keittiösetin, joka minulla on ilo saada arpoa jollekin teistä. Pellavapyyhkeet ja essu ovat omassa keittiössäni käytössä joka päivä, joten tiedän, että tuotteet ovat laadukkaita, kestäviä ja pestäviä. 

Keittiöpyyhe sopii käsipyyhkeeksi tai leivontapyyhkeeksi, leipäkoriin tai leivän kääreeksi. Joskus olen käärinyt pyyhkeeseen muitakin lahjoja. Joulupaketista löytyy keittiöpyyhkeen ja essun lisäksi iso, punainen ja pyöreä kynttilä – tuotteet näkyvät kuvissa (saatu).


Osallistu arvontaan näin

  • Kerro kommenttiboksissa, mistä jouluruoasta tai -leivonnaisesta pidät eniten.
  • Jätä kommenttiin myös sähköpostiosoite, josta sinut saa kiinni, jos voitto osuu kohdallesi.
  • Saat kaksi arpaa, jos osallistut arvontaan myös Instagramin puolella.
  • Jätä kommenttisi viimeistään 8.12.2019. Arvonnan päätyttyä voittajaan ollaan yhteydessä henkilökohtaisesti.

Helppo kahden raaka-aineen ruusucocktail

$
0
0
Kahdesta ainesosasta saa upean drinkin!

Helppo kahden raaka-aineen ruusucocktail


JOULUKALENTERIN 6. LUUKKU


En ole mikään taitava baarimikko, mutta helpot ja raikkaat, muutaman raaka-aineen juomat onnistuvat minulta hyvin. Tämä on juuri sellainen drinkki!

Gin drinkit ovat usein suosikkejani ginin tuodessa juomaan särmää ja hienoista karvautta. Ginin laatua ja määrää voi säätää itse – minulle riittää maltillinen määrä giniä. Ruusulimpparin valikoima ei ole iso, mutta jos valinnanvaraa on, valitse Fentimansin rose lemonade.

Helppo kahden raaka-aineen ruusucocktail

Nämä helpot drinkit kannattaa myös pitää mielessä:



Resepti



Ruusucocktail


  • 2–4 cl giniä
  • jäitä
  • ruusulimpparia
  • (mintunlehtiä, syötäviä kukkia tai limesiivu koristeeksi)

  1. Kaada 2–4 cl giniä laseihin.
  2. Laita jäitä lasiin.
  3. Täytä lasit ruusulimpparilla ja sekoita.
  4. Koristele halutessasi.
–––––

Tämä Hannan Ginger sour mocktail on muuten aivan ihanaa. Sain testata sitä viime kevättalven joulukalenterileirillä.

Tomaattikeitto – paahtaen paremmaksi

$
0
0
Täydellisen tomaattikeiton salaisuus on tomaattien paahtaminen.

Tomaattikeitto


JOULUKALENTERIN 7. LUUKKU


Olet löytänyt tiesi upean reseptin äärelle. Tomaattikeitto, jonka loistavuus perustuu tomaattien paahtamiseen, on helppo ja kotikokille armollinen: Uuni tekee isoimman osan työstä.

Paahdettu tomaattikeitto on maultaan täyteläinen ja runsas. Se on juuri se paahtamisen taika, joka tekee ihmeitä monelle ruoalle. Rakkauteni paahtohommiin ei taida olla enää kenellekään yllätys. Esimerkiksi nämä uunissa hetkisen unelmoivat ruoat ovat suosikkejani:


Tomaattikeitto

Tomaattikeitto on Hanna Gullichsenin loistavasta Hanna G kokkaa -kirjasta, joka on täynnä kivaa reseptiikka. Tomaattikeiton ohella kirjasta suosikkejani ovat esimerkiksi chorizo-papupata, lehtikaalipasta ja ranskankermajäätelö. Jälkimmäistä teen heti, kun kunnon pakkaset palaavat – jätskikoneen jäädytettävä kulho odottelee jo parvekkeella. 

Hannan kirja on loistava lahjaidea kenellä tahansa kotikokille. Kirja ihastuttaa paitsi reseptiikallaan myös tarinallisuudellaan.



Resepti


Paahdettu tomaattikeitto

3–4 annosta

  • 800 g (2 prk) säilöttyjä tomaatteja
  • hieman vettä (huuhtele tomaattipurkit)
  • 1/2 tl fenkolin siemeniä
  • 1/2–1 tl savupaprikajauhetta
  • noin 2 tl sokeria tai hunajaa
  • 4–5 dl kasvis- tai kanalientä
  • 1 dl kermaa
  • suolaa tarvittaessa

lisäksi

  1. Kuumenna uuni 180–200 asteeseen (kiertoilmassa 180 riittää).
  2. Kaada tomaatit uunivuokaan. Huuhtele purkit pienellä määrällä vettä ja hulauta vesi (noin 1 dl) tomaattien joukkoon.
  3. Pieni tomaattia hieman (esimerkiksi saksilla) ja lisää sekaan fenkolin siemenet. Jos sinulla ei ole fenkolin siemeniä, toimii keitto mainiosti ilman niitäkin.
  4. Paahda tomaatteja kuumassa uunissa noin tunti tai hieman enemmänkin.
  5. Tee kasvis- tai kanaliemi valmiiksi. Kaada tomaatit kuumaan liemeen ja lisää loput mausteet. 
  6. Soseuta sauvasekottimella (tai blenderissä).
  7. Lisää kerma ja kuumenna.
  8. Tarkista suola, lisää tarvittaessa. 

Graavatut keltuaiset

$
0
0
Graavattu keltuainen kuulostaa erikoiselta, mutta on umamisuudessaan upea!

Graavatut keltuaiset


JOULUKALENTERIN 8. LUUKKU


Graavatut keltuaiset ovat kaikessa hämmentävyydessään aivan käsittämätöntä herkkua. Voit raastaa tai vuolla syötävää kultaa pastan tai voileivän päälle, skagenröran kruunuksi tai blinien ylle tuomaan umamisuutta. 

Graavatut kananmunan keltuaiset on helppo tehdä, eikä aktiivista aikaa mene muutamaa minuuttia pidempään. Keltuaiset saavat graavautua rauhassa jääkaapissa useamman päivän ja säilyvät valmiina kuukausikaupalla, joten keltuaiset voi laittaa tekeytymään hyvissä ajoin.

Graavatut keltuaiset

Poimin idean graavattuihin keltuaisiinVaimomatskuu-blogista, jossa on muutoinkin aivan valtavasti uusia ideoita, inspiraatiota ja valokuvataidetta. Keväällä graavasin vihdoin ensimmäiset keltuaiset – siitä lähtien niitä onkin ollut aina jääkaapissa.

Idea on helppo: luomumunan keltuaiset laitetaan suola-sokeripedille ja peitetään samalla seoksella. Suola-sokeriseoksen voi maustaa haluamallaan tavalla. Minä hienonnan monesti sekaan merileväarkin ja/tai laakerinlehden tai pari. Joskus maustoin seoksen suppilovahverojauheella. Valkoisen sokerin voi osittain korvata vaikka kookossokerilla, jolloin keltuaiset saavat hieman karamellisia sävyjä.



Näin teet graavatut keltuaiset


  • 4 kananmunan keltuaista
  • 2 dl sokeria
  • 2 dl merisuolaa
  • 1 merileväarkki
  • 1–2 laakerinlehteä

  1. Hienonna merileväarkki ja laakerinlehti ja noin 1/2 dl suolaa tehosekoittimessa.
  2. Sekoita suola ja sokeri.
  3. Kaada noin puolet suola-sokeriseoksesta rasiaan tai laakeaan kulhoon. 
  4. Tee keltuaisille pienet kolot. Varmista, että suola-sokeriseosta on myös kolon pohjalla.
  5. Asettele keltuaiset koloihin.
  6. Peitä keltuaiset lopulla suola-sokeriseoksesta.
  7. Laita astia peitettynä jääkaappiin 5–7 päiväksi.
  8. Huuhtele keltuaiset juoksevan veden alla.
  9. Kuivata 50-asteisessa uunissa pari tuntia välillä käännellen, jotta graavatun keltuaisen pinta kuivuu.
  10. Säilytä jääkaapissa ilmatiiviissä rasiassa.

Nopea myskikurpitsakeitto

$
0
0
Myskikurpitsakeitto on samettinen keittounelma.

Nopea myskikurpitsakeitto


JOULUKALENTERIN 9. LUUKKU



Täyttävät keitot ovat täydellisiä arkiruokia. Keitto on helppo tehdä tarvittaessa etukäteen ja lämmittää nopeasti juuri ennen nälkäkiukun saapumista. Jos aikaa on puoli tuntia, ehtii ruoka valmistua kurpitsasta keitoksi – nopeaa ja helppoa.

Myskikurpitsasta tehty keitto on tomaattikeiton ohella on lemppareitani. Kurpitsakeiton lempeä samettisuus on hurmaavaa. Pieni tujaus harissatahnaa antaa lempeydelle juuri sopivasti vastapainoa.

Keitto on poiminta ihanasta Elina InnasenChocochilin arkiruokaa -kirjasta, joka ilmestyi tänä syksynä. Kirjassa on iso nippu arkeen sopivia, puolessa tunnissa valmistuvia reseptejä. Jos kirja kiinnostaa ja luotat arpaonneesi, kannattaa pysyä kanavalla!

(Muutenkin kannattaa kyllä pysyä kanavalla. Luvassa on vielä vaikka ja mitä ihanaa ennen joulua.)

Nopea myskikurpitsakeitto

Myskikurpitsa on kurpitsoiden joukossa suosikkini siksikin, että sitä ei välttämättä tarvitse lainkaan kuoria. Kuori on pehmeää ja se menee loistavasti tasaiseksi sauvasekoittimella kuten muukin osa kurpitsasta.

Myskikurpitsakeiton lisäksi kannattaa pitää mielessä nämä myskikurpitsa reseptit:




Resepti



Myskikurpitsakeitto

neljälle


  • 1 myskikurpitsa (noin 1 kg)
  • 2 perunaa
  • noin 7 dl kasvislientä
  • 1–3 rkl harissatahnaa
  • 2 dl kookoskermaa
  • suolaa tarvittaessa
  • hieman agavesiirappia tai hunajaa tarvittaessa
  • (hieman sitruunamehua)


lisäksi

  • paahdettua sipulia tai esim. ituja

  1. Halkaise pesty kurpitsa pitkittäin ja poista siemenet. Voit halutessasi kuoria kurpitsan mutta se ei ole välttämätöntä.
  2. Pese (ja kuori) perunat.
  3. Paloittele kurpitsa ja perunat.
  4. Laita kattilaan kasvikset ja kasvisliemi.
  5. Keitä kasvikset kypsiksi.
  6. Lisää harissa ja kookoskerma (sekä halutessasi sitruunamehu). 
  7. Soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi.
  8. Tarkista maku ja säädä tarvittaessa makua suolalla ja agavesiirapilla tai hunajalla.
  9. Tarjoa keiton kanssa ituja tai paahdettua sipulia.

ARVONTA – voita Chocochilin arkiruokaa -keittokirja

$
0
0
Vaikein päätös on pidätkö kirjan itse vai annatko sen lahjaksi.

Chocochilin arkiruokaa -keittokirja

JOULUKALENTERIN 10. LUUKKU


Taas raikaa arvontalaulu! Joulukalenterin tokassa ja vikassa arvonnassa on jaossa yksi syksyn herkullisimmista kirjoista. Elina Innasen kirjoittama ja kuvaama Chocochilin arkiruokaa – 30 minuutin vegaaniset reseptit on jokaisen kodin ideapankki nopeisiin arkiruokiin. 

Kirjassa on kaikkea nuudeleista nakkikastikkeeseen, quesadilloista pikapizzoihin ja salaateista keittoihin. Myös välipaloille ja jälkkäreille on omat osionsa. 

Elinan reseptiikka on toimivaa ja nojautuu tavallisen ruokakaupan aineksiin. Siksi kirja on oivallinen lahjaksikin – kaikki käyvät kuitenkin ruokaostoksilla lähikaupassa.

Chocochilin arkiruokaa -keittokirja

Arvonta

Kirjan kustantaja Kosmos lupasi lahjoittaa kaksi kappaletta Chocochilin arkiruokaa -kirjoja arvottavaksi. Kerro viimeistään 12.12.2019 tämän postauksen kommenteissa, mikä on sinun lemppari ruokaa. Muista jättää minulle sähköpostiosoite, josta saan sinut kiinni, jos olet onnekas voittaja.

Voit osallistua arvontaan myös Kokit ja potit -ruokablogin Instagram-tilillä.

Pipari-valkosuklaamoussekakku

$
0
0
Jouluiset mausteet ja valkosuklaamousse. Täydellistä!

Pipari-valkosuklaamoussekakku


JOULUKALENTERIN 11. LUUKKU


Terveisiä But I’m a human not a sandwich -blogista. Tänään Hannelen blogissa olen vierailulla minä, Iina Hyttinen. Me sovittiin Hannelen kanssa resepti-vaihtokaupoista ja tulin tänne jakamaan teille meidän piparkakku-valkosuklaamoussekakun ohjeen.

Pipari-valkosuklaamoussekakku

Ohje on simppeli ja sopii loistavasti joulupöytään tai vaikka uudeksi vuodeksi, jos joulupipareita on jäänyt paljon yli. Tämä kakku on meidän lasten suosikki, mutta toimii kyllä myös aikuisille.

Rakastan mausteisia kakkuja ja jouluun mausteiset kakut sopivat erityisen hyvin. Tähän pipari-valkosuklaamoussekakkuun käytin porkkanakakkupohjaa, joka on alunperin Annin Uunissa -blogin maailman paras porkkanakakku -ohjeesta.Muokkasin ohjeesta vielä hieman jouluisemman lisäämällä jouluisia mausteita. Alkuperäisen porkkanakakun kuorrutuksen korvasin näin joulun hengessä tällä piparkakku-valkosuklaamoussella, jolloin kokonaisuus on ihanan mausteinen ja jouluinen.


Pipari-valkosuklaamoussekakku

(Iinan blogista löytyy tänään minun reseptinä suolaiset joulutortut– käy kurkkaamassa. Ja tutustu muutenkin Iinan upeaan tonttiin etenkin, jos olet pienten lasten vanhempi. Siellä on valloittavia pohdintoja ja arjen vallattomuutta.)

Resepti



Pipari-valkosuklaamoussekakku

10–12 annosta

kakkupohja

  • 3 munaa
  • 3 dl öljyä rypsiöljyä, auringonkukkaöljyä tai kookosöljyä
  • 1/4 tl vanilja-aromia
  • 4 1/2 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl ruokasoodaa
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 tl kanelia
  • 1/2 tl inkivääriä
  • 1/2 tl pomeranssinkuorta
  • 1/2 tl suolaa
  • 300 g porkkanaraastetta
  • 100 g pekaanipähkinöitä tai cashew-pähkinöitä (kaikki pähkinät käy tai voi jättää pois kokonaan)


piparkakku-valkosuklaamousse
  • 4 dl kermaa
  • 200 g valkosuklaata
  • 200 g maustamatonta tuorejuustoa
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 4 rkl sokeria
  • 100 g piparkakkuja



  1. Mittaa sokerit, munat, öljy ja vanilja-aromi kulhoon ja vatkaa kevyesti sekaisin.
  2. Sekoita kuivat aineet ja mausteet erillisessä kulhossa.
  3. Lisää munaseoksen joukkoon kuivat aineet desi kerrallaan siivilän läpi.
  4. Sekoita ja kääntele taikinaa nuolijalla, kunnes kaikki on kunnolla sekaisin.
  5. Raasta porkkanat ja pilko pähkinät rouheeksi joko veitsellä tai vaikka morttelilla. Lisää porkkanaraaste ja pähkinärouhe muiden aineiden joukkoon ja sekoita puuhaarukalla sekaisin.
  6. Kaada taikina kahteen voideltuun 24 cm vuokaan.
  7. Paista kakkupohjia uunin keskitasolla 170 asteessa noin 25 minuuttia. Valmiin pohjan pinta tuntuu kimmoisalta ja se on väriltään kullaruskea. Jos pohja lässähtää keskeltä uunista nostaessa, se on vielä raaka.
  8. Tarkkaile paistoaikaa, koska se vaihtelee uunin mukaan.
  9. Anna pohjan jäähtyä vuoassa vähän aikaa ja siirrä sitten ritilän päälle jäähtymään.
  10. Leikkaa pohja jäähtyneenä kahteen osaan.
  11. Aloita piparkakku-valkosuklaamoussen valmistaminen. Vaahdota kerma, vatkaa joukkoon tuorejuusto.
  12. Sulata valkosuklaa mikrossa 30 sekunnin erissä ja sekoita kerman ja tuorejuuston joukkoon.
  13. Lisää vaniljasokeri ja sokeri ja sekoita.
  14. Jaa massasta ½ toiseen kulhoon.
  15. Murustele piparkakut ja sekoita ne toisessa kulhossa olevan massan sekaan. Levitä piparkakkua sisältävää täytettä kakkupohjien väliin.
  16. Levitä lopuksi toisesta kulhosta massa kakun päälle kuorrutukseksi.
  17. Koristele halutessasi piparkakuilla. 
–––––

Toivottavasti pidätte reseptistä! Ja kiitos Hannelelle, kun sain tulla vierailulle. Mukavaa joulun odotusta kaikille.
-Iina

Itse tehty voitaikina

$
0
0
Voitaikinan voi tehdä helpolla tai vaikealla tavalla. Valitsin helpon tavan.


JOULUKALENTERIN 12. LUUKKU


Itse tehty voitaikina ei ole lainkaan vaikea tehdä. Etenkin, jos valitsee helpomman tien. Ainekset vaivataan sekaisin, taikinaa kaulitaan ja taitellaan muutamia kertoja ja siinä se. Lopputulos on paljon maukkaampi kuin kaupan taikina, vaikka samaan lehtevyyteen ei toki päästäkään.

Testasin myös perinteisempää, sitä vaativampaa tapaa, jossa osa voista kaulitaan taikinaan lastuina. Lopputulos joulutortuissa ja pasteijoissa oli niin samanlainen, että päätin pitäytyä helpossa ohjeessa.

Täydelliset joulutortut syntyvät, kun teet voitaikinan ja keität samalla luumuhillon kuivatuista luumuista. Alla on voitaikinan ohje sekä linkki luumuhilloreseptiin ja suolaisiin joulutorttuihin, joihin taikina sopii myös erinomaisesti.




Resepti



Itse tehty voitaikina

  • 4 dl vehnäjauhoja
  • 1/2 tl merisuolaa
  • 1 1/2 dl vettä
  • 180 g voita (kylmää ja kuutioitua)

  1. Laita kaikki ainekset kulhoon ja vaivaa käsin tai koneella tasaiseksi taikinaksi.
  2. Taikinan kaulitseminen helpottuu, jos taikina kylmää. Voit siis laittaa taikinan ennen kaulintapuuhaa.
  3. Kaulitse taikina levyksi, taita kolmeen osaan. 
  4. Kaulitse uudelleen ja taita taas.
  5. Kaulitse muutamia kertoja. 
  6. Käytä mahdollisimman vähän kaulitessa jauhoja, ettei taikinaan muodostu jauhotaskuja.
  7. Säilytä kylmässä.

Punaviinisuola – helppo ruokalahja

$
0
0
Hurmaava ruokalahja valloittaa värillään!



JOULUKALENTERIN 13. LUUKKU



Itse tehdyt ruokalahjat ovat lahjoista parhaita. Ja punaviinisuola kuuluu ehdottomasti ruokalahjojen kärkikastiin. Se on helppo valmistaa – tarvitset vain punaviiniä ja sormisuolaa – ja se sopii kaikkiin ruokavalioihin. 

Tykkään tehdä punaviinisuolan nimen omaan sormisuolaan, jolloin se on valmista käytettäväksi. Suolan voi tehdä myös karkeaan merisuolaan, mutta se toimii ilman myllyä hieman huonosti pöytäsuolana ja on siten vaikeammin käytettävää.

Laadukas sormisuola, punaviinillä värjättynä tai siltään, on mielestäni paras pöytäsuola. Pieni hippunen suolaa tekee usein ruoalle ihmeitä.


Jotta punaviinisuolasta saa intensiivisen väristä, keitetään punaviini kasaan. Hieman siirappimaiseksi keitetty viini imeytyy suolaan tehden suolahiutaleista upean hehkuvia.

Jos kaipaat muita ruokalahjaideoita, tutustu myös näihin suosikkeihini:



Punaviinisuolan ohje



Punaviinisuola – ihana lahjaidea


  • 2 dl punaviiniä
  • 250 g sormisuolaa (esim. Maldon)

  1. Kaada punaviini kattilaan. Anna viini kiehua hiljalleen, kunnes sitä on jäljellä noin puoli desiä.
  2. Sekoita sormisuola viinin joukkoon. Jos sekoitat huolimattomasti, saat liukuvärjättyä suolaa. Valitse itse.
  3. Levitä suola kuivumaan laakealle lautaselle 1–2 päiväksi. 
  4. Pakkaa suola pieniin pusseihin tai purkkeihin. 

Riisipuuro – 30 minuutissa valmista

$
0
0
Tämä riisipuuro ei pala pohjaan!

Riisipuuro – 30 minuutissa valmista


JOULUKALENTERIN 14. LUUKKU



Riisipuuro kuuluu ruokarakkauksiini. Valuvaa ja täydellisen pehmeää puuroa voisilmällä on vaikea vastustaa. Kaneli ja sokeri ovat myös sallittuja. Tällä helpolla – ja nopealla – reseptillä onnistut varmasti. Pohjaanpalamisen vaara on merkittävästi pienempi kuin perinteisemmällä tavalla keitetyssä riisipuurossa.

Riisipuuro – 30 minuutissa valmista

Riisipuuro, joka on valmista 30 minuutissa, keitetään ensin veteen. Kun riisit ovat juuri ja juuri kypsiä, lisätään kerma tai kerman ja maidon seos. Ja sitten puuroa keitellään kotvanen jätetään hetkeksi hautumaan. 

Kun riisipuuro keitetään veteen, ei maitoon keitetyn puuron kaltaista jatkuvaan kauha-kahdeksikkoa tarvitse tehdä. Sekoitus silloin tällöin riittää. Kerma-maidon voi lisätä joko kuumana, jolloin puuron kypsyminen ei keskeydy, tai kylmänä. Olen käyttänyt molempia tapoja, ja lopputulos on yhtä hyvä. Kylmää nestettä käytettäessä homma hidastuu muutaman minuutin verran.



Resepti



Riisipuuro – 30 minuutissa valmista

neljälle

  • 5 dl vettä
  • 1 1/2 dl puuroriisiä
  • 2 dl kermaa
  • 2 dl maitoa
  • 1–1 1/2 tl suolaa

  1. Keitä kattilassa vesi.
  2. Lisää riisit ja keitä pienellä lämmöllä kunnes riisit ovat juuri ja juuri kypsiä. Sekoittele välillä.
  3. Sekoita kerma ja maito keskenään. Voit lämmittää seoksen toisessa kattilassa, näin riisipuuro valmistuu nopeammin.
  4. Sekoita kerma-maito kypsän riisin joukkoon.
  5. Keitä pienellä lämmöllä vielä noin 10 min samalla sekoittaen.
  6. Ota kattila liedeltä ja hauduta kannen alla hetki.
  7. Tarjoa heti.
Viewing all 740 articles
Browse latest View live