Quantcast
Channel: Kokit ja Potit -ruokablogi
Viewing all 740 articles
Browse latest View live

Pätkisfudge

$
0
0
Pätkistä parempaa on vain pätkisfudge.



JOULUKALENTERIN 15. LUUKKU


Onneen on oikotie: aivan todella hyvä fudge syntyy aivan todella helposti. Tähän reseptiin tarvitset vain kondensoitua maitoa, tummaa suklaata sekä pätkistä. Helppoa kuin fudgen teko!



Jos haluat tehdä fudgea sillä aivan aidolla tavalla, suosittelen tutustumaan Saaran loistavaan ja tarkkaan fudge-postaukseen. Saaran tontilta löytyy myös fudge-reseptejä vaikka kuinka paljon!


Resepti



Pätkisfudge

10 annosta

  • 180 g Pätkis-suklaata
  • 200 g tummaa suklaata
  • 1 prk (397 g) kondensoitua maitoa

  1. Laita kaikki ainekset kuumuutta kestävään kulhoon tai pieneen kattilaan.
  2. Laita kulho vesihauteeseen eli toisen, kiehuvaa vettä sisältävän, kattilan päälle. Vesi ei saa koskea ylempää kulhoa. Höyry kuumentaa ja sulattaa suklaan.
  3. Sekoittele ja anna suklaan sulaa.
  4. Sekoita huolellisesti ja kun suklaa on sulanut, kaada fudge leivinpaperilla vuorattuun laakeaan astiaan (noin 15x20 cm).
  5. Koristele halutessasi. 
  6. Anna fudgen jähmettyä.
  7. Leikkaa paloiksi ja anna vaikka ruokalahjaksi.

Lasillinen voimanaiselleni

$
0
0
Postaus on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Embrazenin ja Indieplacen kanssa

Skool, voimanaiseni! Tämä kirjoitus on sinulle.

Embrazen-viini


JOULUKALENTERIN 16. LUUKKU



Tiedän olevani onnekas. Olen saanut kasvaa ja elää vahvojen naisten ympäröimänä. Naisten, jotka ovat olleet rohkeita ja sinnikkäitä, herkkiä ja hersyviä, kannustavia ja kannettelevia. 

Yksi vahva esikuvani ja voimanaiseni on isoäitini, vanhamamma, joka siirtyi tästä ajasta ajattomuuteen seitsemän vuotta sitten. Tämä malja on sinulle vanhamamma, nuori sielu!

Mamman elämänasenne ja leikkisyys olivat täyttä kultaa – ne kultahiput kantavat minua edelleen. Muorin, kuten hän itseään kutsui, elämänasenne kuvaa hyvin hänen usein sanomansa lause: Muut tekee mitä osaa, mutta me tytöt tehdään mitä halutaan! Niin hän eli oman elämänsä, ja sama asenne on vahvasti osa omaa ajatusmaailmaani. 

Embrazen-viini
Embrazen-viini

Vahvoihin naisiin nojaa myös tämän postauksen kaupallinen yhteistyökumppani Embrazen-viini. Yhdysvaltalaisen viinin etiketeissä on naisia, jotka ovat olleet aikanaan rajoja ja oletuksia laajentaneita voimahahmoja.

Kiinnostaviin voimanaisiin voi tutustua laajemmin Living Wine Label -sovelluksella. Skannaamalla Embrazenin etikettejä naiset heräävät hehkumaan. Yksi etiketin naisista on soolo-maailmanmatkaaja, yrittäjä, toimittaja ja tutkivan journalismin pioneereihin kuuluva Nellie Bly. Ihailen!

Embrazen-viinejä löytyy sekä punaisena että valkoisena. Punaviini on keskivahva rypälesekoite, jonka makumaailmassa on vahvaa hedelmäisyyttä. Valkoviini on tehty Chardonnay-rypäleestä ja viinissä on hieman päärynäisyyttä. Vivahteikuutta viinille tuo tammitynnyrikypsytys. Molemmat viinit sopivat mainiosti seurustelujuomaksi, eivätkä ne välttämättä kaipaa ruokaa rinnalleen. 

Embrazen-viini
isoäiti
Yhteiset retket ja hetket olivat aina mamman (kuva yllä) kanssa täynnä riemua. Tai no, milloin mitäkin tunnetta, mutta pääosin kuitenkin riemua. Hän innosti kokeilemaan ja kokkailemaan, inspiroi tekemällä maailman parhaita lettuja, imellettyä perunalaatikkoa ja sieniruokia – ja löytämällä aina parhaat sienipaikat. 

Mamman lisäksi samaa voimaa on monissa muissakin ihailemissani naisissa. He ovat ihmisiä, jotka ovat rohkeita, vaikka uudet asiat vähän pelottaisivatkin. He ovat laajakatseisia, innostavia ja toisia nostavia. Ja he pitävät hyvää huolta paitsi muista myös itsestään. Sellainen haluan itsekin olla.

–––––

Suomen alkoholilainsäädännön vuoksi en voi julkaista alkoholia koskevia kommentteja. Mutta muuten sana on toki vapaa! Kerro, kuka on sinun voimanaisesi?

Mausteinen punaviinisiirappi

$
0
0
Punaviinisiirappi on täydellinen kastike jälkiruoille.



JOULUKALENTERIN 17. LUUKKU



Mausteinen punaviinisiirappi on kuin tahmean valuvaa, tummanpunaista kultaa. Se tekee vaniljajäätelöstä juhlavan jälkiruoan ja sopii valutettavaksi myös aamiaisjogurtin, pavlovan tai paahdettujen ruusukaalien päälle. Ja makusiirappi toimii taatusti myös juoman makeuttajana.

Siirappia keittäessä palasin hetkeen, kun kirjasin sanat punaviini, siirappi, glögimausteet puhelimeeni. Istuimme ystäväni kanssa Como-järven rannalla, pikkuruisessa kylässä, jonka ruokakauppias otti meidät kanta-asiakkaikseen toisella kauppareissulla. Kylässä, jossa päätielle tuli ruuhka kahdesta autosta, eikä muille teille autoilla mahtunut lainkaan.

Takana oli upea illallinen, jonka päätti ehkä punaviinissä keitetyt päärynät, jotka saivat polskia lautasella mausteisessa punaviinisiirapissa.



Viiniksi siirappiin sopii juuri se punaviini, jota sinulla on. Kun viini keitetään sokerin ja mausteiden kanssa, eivät viinin makuvivahteet pääse oikeuksiinsa. Mutta viini tuo siirapille vahvan pohjan ja toimii samalla makeuden tasapainottajana.

Mausteet voit valita itse, minä olen mennyt tällä kolmen koplalla: kaneli, tähtianis ja neilikka.


Resepti 



Mausteinen punaviinisiirappi


4–6 annosta

  • 2 dl punaviiniä
  • 1 1/2–2 dl sokeria (voit käyttää myös esim. ruokosokeria)
  • 1–2 kanelitankoa
  • muutama kokonainen neilikka
  • 2–4 tähtianista

  1. Mittaa kaikki ainekset kattilaan.
  2. Keitä matalahkolla lämmöllä kunnes saat siirappimaisen koostumuksen. Muista, että siirappia jämäköityy jäähtyessään.
  3. Siirappi säilyy jääkaapissa ilmatiiviissä astiassa ainakin pari viikkoa.
  4. Tarjoile siirappi vaikka vaniljajäätelön kanssa.

Marenkikakku eli pavlova

$
0
0
Postaus on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä K-Supermarketin kanssa

Marenki on rouskuvaa rakkautta.

Marenkikakku eli pavlova



JOULUKALENTERIN 18. LUUKKU



Marenki, tuo kahden raaka-aineen täydellinen liitto, taipuu moneen. Useimmiten teen marengista pavlovan, klassisen marenkikakun. Se on siitä loistava jälkiruoka tai kakku, että se on kotonaan yhtä hyvin jouluna kuin juhannuksenakin. 

Marenkikakku eli pavlova

Marenki on meidän klaanin suosikki. Usein minulla on kaapin päällä marenkipohja valmiina keittiöliinan alla odottamassa herkkuhetkeä. Hetki on oikea aikayksikkö myös marenkikakun kokoamiseen, silloin kun pohja on jo tehty. Kermavaahto marengin päälle ja kasa sesonkiin sopivia raikastuksia kuten marjoja tai hedelmiä. Alle kokosin muutamia vinkkejä pavlovan täyttämiseen.

Marenkikakku eli pavlova

Koska marenkikakku tosiaan on meidän klaanin suosikki, on se päässyt myös joulupöytään. Ei aina tosin, sillä makeiden osalta olemme jouluna joustavaa sakkia. Jälkiruokien suhteen meillä ei oikeastaan ole jouluperinteitä. Suolaisten jouluruokien suhteen on toisin.

Siihen nähden, miten paljon rakastamme koko sakki uusien ruokien ja makujen kokeilemista, on joulupöytämme hämmentävän pysyvä, perinteinenkin. Ja tiedättekö mitä. Se on ihanaa.

Jos 364 päivää vuodessa on kokeileva ja vähän villi, on yhtenä päivänä oikein hyvä idea mennä hyvällä tutulla kaavalla. Olisipa kiva kuulla, onko teidän joulupöytä kokeileva vai perinteinen?

Tämän postauksen kaupallinen yhteistyökumppani, arjen pelastaja ja juhlan tekevä K-Supermarket, on siitä(kin) ihana kauppa, että sinne voi mennä juuri sellaisella ruoka-ajatuksella kuin haluaa. Perinteitä rakastavat saavat laadukasta lanttua, lohta, porkkanaa ja kinkkua. Ja ne joille joulu on ruokareviirin laajentamisen aikaa, voivat villiintyä vapaasti.

Valikoima on laaja ja laadukas. Ja mikä parasta, asiakkaat voivat vaikuttaa valikoimaan. Näiden kolmen, laatu, laadukkuus ja valikoima, päälle kun laittaa erinomaisen palvelun – yrittäjyys kyllä näkyy –, on askelmerkkien valinta aika helppoa.

Marenkikakku eli pavlova



Resepti



Marenkikakku eli pavlova

8 annosta


  • 4 kananmunan valkuaista
  • 2 1/2 dl hienoa sokeria
  • 1–2 tl perunajauhoja
  • 1 tl omenaviinietikkaa

täyteideoita
  • kermavaahtoa tai kauravispiä (käy kaikkien täytteiden alle)
  • granaattiomenan siemeniä ja appelsiinia
  • appelsiinia ja suklaarouhetta
  • puolukoita ja suolakaramellikastiketta
  • mangoa, passiohedelmää ja garambolaa
  • kesällä: mansikoita ja muita tuoreita marjoja


  1. Erottele valkuaiset huolellisesti. Varmista, ettei keltuaista pääse yhtään mukaan.
  2. Vaahdota valkuiaset puhtaassa kulhossa pehmeäksi vaahdoksi. Metallikulho on helpoin saada rasvattomaksi, siksi teen marengin aina metallikulhossa.
  3. Lisää sokeri vähitellen samalla vispaten.
  4. Vispaa, kunnes marenki on niin kovaa, että kulhon voi kääntää ylösalaisin.
  5. Lisää perunajauhot ja omenaviinietikka. Perunajauhot sitovat marenkia hieman ja etikka antaa kauniin kiillon. Kumpikaan ei ole aivan välttämätön.
  6. Levitä marenki lusikan avulla leivinpaperille. Voit tehdä yhden ison tai useamman pienen ympyrän. Yritä tehdä marengista "allasmainen", jotta täytettä on helppo laittaa marengin päälle reilusti.
  7. Paista 125-asteisessa uunissa koosta riippuen 1–2 tuntia. Marenki on valmis, kun se on kevyttä ja irtoaa leivinpaperista helposti.
  8. Täytä juuri ennen tarjoilua.

Punajuurilaatikko

$
0
0
Punajuurilaatikko aurajuustolla – täydellinen ja täyteläinen.

punajuurilaatikko



JOULUKALENTERIN 19. LUUKKU



Punajuuren makeus ja aurajuuston suolaisuus sulautuvat uunissa kokonaisuudeksi, joka saa makuhermot kikattamaan. Yhdistelmä on täydellistä täyteläisyyttä ja silkkaa onnea.

Nyt yhdistin punajuurilaatikkoon myös rosollin makuja. Porkkanalastut ja pikkukurkut sopivat uunista tulleen ruoan päälle mainosti. Ne tuovat punajuurilaatikkoon veikeyttä, koristellisuutta ja lisää makusävyjä. Kun porkkana ja suolakurkku ovat laatikon päällä jokainen voi valita osuvatko ne kauhaisuun vai jäävätkö ne koristeeksi.

Parina edellisenä vuonna olemme tehneet Soppa-Hannan kanssa vieraspostaukset toistemme blogeihin. Tänä vuonna päätimme tehdä postaukset samaan aikaa samasta teemasta. Teemaksi valikoitui rosolli, mutta minä lähdin vahingossa vähän sivuraiteelle. Raaka-aineet ovat kuitenkin melkein samat. 

Hannan hasselbackan rosolli on aivan mieletön idea! Paahdettujen juuresten lumo on ohuissa viipaleissa parhaimmillaan, kun jokainen viilto saa osakseen uunin lämpöä. 

Nyt täytyy enää valita, kumpaako teet jouluksi: punajuurilaatikkoa vai hasselbackan rosollia.

Kannattaa testata myös punajuuri-fetasalaattiani. Se on ihanaa!



Resepti


Punajuurilaatikko


noin kahdeksalle

  • 800–900 g punajuuria (raakoja)
  • 170 g (1 pkt) aurajuustoa
  • 2 dl kermaa
  • mustapippuria
  • ripaus suolaa

päälle
  • porkkanasuiroja
  • minikurkkuja

  1. Kuori ja viipaloi tai raasta punajuuret.
  2. Kuumenna uuni 180–200 asteeseen.
  3. Murustele aurajuusto.
  4. Lado uunivuokaa punajuuria ja aurajuustoa vuorotellen. Mausta välit mustapippurilla ja pienen pienellä ripauksella suolaa – aurajuusto tuo laatikkoon myös suolaa.
  5. Kaada päälle kerma.
  6. Paista punajuurilaatikkoa vähintään tunti. Jos punajuuret ovat viipaleina kypsymisessä voi mennä pidempäänkin.
  7. Kun punajuuret ovat kypsiä, laatikko on valmis.
  8. Koristele porkkanasuiroilla ja minikurkuilla.

Paistettu valkohomejuusto punaviinillä, valkosipulilla ja rosmariinilla

$
0
0
Uunissa paistettu juusto. Voiko täydellisempää olla!

Paistettu valkohomejuusto punaviinillä, valkosipulilla ja rosmariinilla


JOULUKALENTERIN 20. LUUKKU


Ystävät rakkaat! Tänään minulla on iso ilo ja valtava kunnia toivottaa tervetulleeksi Kokkipottilaan joulukalenterin toinen vieraskynäilijä: Vaimomatskuu-blogin Juulia, joka on häikäisevän upea tyyppi!

Juulia on häikäisevän upea monella tapaa. Hänessä on sellaista syvään päähän menevää paneutuvuutta asioihin ja valtavaa uuden oppimisen halua, jota ihailen aivan valtavasti. Juulia tekee asiat intohimolla ja vaivaa säästämättä mutta pirskotellen iloa ympärilleen. Edellä mainitusta tavasta olla ja elää on kehkeytynyt valtavan upeita asioita. Katsokaa nyt vaikka tätä valokuvataidetta. Ja kun sanon taidetta, tarkoitan todella sitä.

Inspiroidun aina Juulian kuvista, vaikka dark moody -tyyli ei olekaan ominta kuvaustyyliäni. Ihastelen värien ja valon käyttöä, asettelua ja harkittuja yksityiskohtia. Rrrrrakastan tuijottaa Juulian kuvia! Inspiroidun ja opin.

Kaiken taidon ja taituruuden takana on sitä paitsi aivan todella hurmaava ja valloittava ihminen, joka säteilee hyvää mieltä ja levollisuutta. Me ei olla tavattu livenä kuin aivan muutama kerta, mutta olemme yhteyksissä liki päivittäin.

Jaamme juurileivontarakkautta – tai oikeastaan minä jaan tuskallista rakkautta, jota Juulia kääntää kärsivällisesti puhtaaksi rakkaudeksi vastaamalla jokaiseen juurileivonta-kysymykseeni kärsivällisesti. Hassuttelemme randon-gifeillä ja pohdimme hinnoittelua tai bloggaamiseen liittyviä asioita kiivaasti chatissa. Mikä onni ja iloa.

Voisin jatkaa tätä loputtomiin, mutta menkää tutustumaan Juuliaan paremmin hänen omalle tontilleen. Mutta ennen sitä: ladies and playboys, Juulia Vaimomatkuu-blogista, olkaa hyvä!

Paistettu valkohomejuusto punaviinillä, valkosipulilla ja rosmariinilla

Heipä hei kaikki Kokit ja Potit –blogin lukijat! Minulla on ilo kirjoitella teidän luettavaksenne tänään elämäni ensimmäinen joulukalenteripostaus. Aikamoista! Olen nimittäin sataprosenttinen ruokahullu joka rakastaa monivaiheisia ja pitkiä kokkailuprojekteja, mutta joulun kanssa olen ollut jo vuosia aikamoinen alisuorittaja. 

Nuorempana laitoin jouluruokia hartaudella koko aaton ja usein päivänkin, valmistaen jos jonkinlaista laatikkoa, maustekalaa, salaattia sun muuta. Nykyään vaivaannun kuitenkin tekemään itse lähinnä jouluruokalempparini eli lanttulaatikon. Muuten panostamiseni jouluun, jota vietämme useimmiten laajennetun perheen kesken nyyttärimuodossa, rajoittuu mätileipätarvikkeiden ostamiseen kaupasta.

Paistettu valkohomejuusto punaviinillä, valkosipulilla ja rosmariinilla
Paistettu valkohomejuusto punaviinillä, valkosipulilla ja rosmariinilla

Joulu merkitseekin minulle nykyään lähinnä mahdollisuutta viettää aikaa rakkaiden kanssa. Jos tiedossa ei ole syystä tai toisesta perhejoulua, lähden jouluksi mieluiten vaikka matkalle – joulua onkin siksi tullut vuosien varrella vietettyä niin Japanissa kuin Meksikossakin.

Nykyisestä aikaansaamattomuudestani huolimatta, tai ehkä juuri sen takia arvostan suuresti kaikkia, jotka tekevät kotiinsa joulua hartaudella. Samaten olen jo vuosia ihaillut Hannelen joulukalenterinsa eteen näkemää vaivaa ja etukäteissuunnittelua. Niinpä on suuri ilo ja kunnia saada osallistua Kokit ja potit -joulukalenteriin!

Paistettu valkohomejuusto punaviinillä, valkosipulilla ja rosmariinilla

Olipa joulunviettotapa millainen vain, jokaiselle varmasti kelpaa nopeat ja helpot juhlatarjoiltavat.  Sen vuoksi päätin jakaa teille tänään yhden helpoimmista tietämistäni illanistujaisten ja juhlien herkuista. Tämän ihmeen nimi on paistettu valkohomejuusto!

Paistettu valkohomejuusto ei juuri vaivannäköä vaadi, mutta makua se tarjoaa senkin edestä. Omassa blogissani on tästä herkusta makea versio. Tuolle hillolla, pähkinöillä ja vaahterasiirapilla kuorrutetulle versiolle suosittelen kyytipojaksi chardonnaytä, mutta teille tarjoilen tänään punaviinillä, valkosipulilla ja rosmariinilla maustettua tuhkapintaista valkohomejuustoa!

Juustona käytin tähän versioon Helsingin Meijeriliikkeen tuhkapintaista Hanasaari 
-valkohomejuustoa, jossa on vinkeän hapan mutta täyteläinen maku. Juustoksi sopii toki myös camembert tai saman tyyppinen valkohomejuusto. Punaviiniksi valitsin luomulaatuisen pinot noirin Alsacesta, mutta mikä tahansa marjaisa, ei liian tanniininen eikä liian hapokas punaviini käy tähän viritykseen. Viiniä lorautetaan juuston kanssa uuniin sen verran vähän, että ensisijaisesti kannattaa tietysti valita viini, joka ei jyrää juuston makuja ja jota juo mielellään.

Paistettu valkohomejuusto punaviinillä, valkosipulilla ja rosmariinilla
Paistettu valkohomejuusto punaviinillä, valkosipulilla ja rosmariinilla


Resepti



Paistettu valkohomejuusto punaviinillä, valkosipulilla ja rosmariinilla

 neljälle
  • 1 kiekko (tuhkapintaista) valkohomejuustoa
  • 1–2 valkosipulin kynttä
  • 6–8 pientä tupsua rosmariinia
  • puolisen desiä punaviiniä
  • noin 2 rkl juoksevaa hunajaa
  • kourallinen pähkinöitä (voi jättää pois)

tarjoiluun
  • vaaleaa leipää 


  1. Kuori ja viipaloi valkosipulin kynnet. 
  2. Viillä juustokiekon pintaan pieniä koloja ja tuupi koloihin valkosipulisiivuja. Työntele juustokiekkoon myös rosmariinitupsut. Tässä auttaa kun tekee ensin hammastikulla juustoon reikiä, jotta saa rosmariinin uppoamaan kunnolla myös juuston sisään.
  3. Nosta juustokiekko pieneen uuninkestävään vuokaan, johon se mahtuu mukavasti. Täytin itse juuston ja astian väliin jäävän pienen tilan saksanpähkinöillä. 
  4. Valele valkohomejuusto punaviinillä ja hunajalla/siirapilla. Laita vuoka uuniin ja laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Näin juusto lämpeää hitaasti uunin mukana ja sen sisään tuupittu valkosipuli lähtee kypsymään, pehmenemään ja maustamaan juustoa ennen kuin pinnalta pilkistävät siivut ruskistuvat liikaa. 
  5. Paistettu valkohomejuusto on valmista tarjoiltavaksi, kun punaviini-hunajaseos kuplii, valkosipulin siivut ovat kullanruskeita ja juusto on pehmeän valuvaa.
  6. Tarjoile punaviinillä, valkosipulilla ja rosmariinilla maustettu paistettu valkohomejuusto lämpimänä rapeakuorisen leivän kanssa.

Vuoden 2019 parhaat reseptit

$
0
0
Mitä vuosikymmenen viimeinen ruokavuosi piti sisällään?



JOULUKALENTERIN 21. LUUKKU



Vuoden 2019 ruokateemaksi valitsin yhdessä syömisen. Enemmän ystävien kanssa syötyjä aterioita, lounastreffejä ja illallisia isolla porukalla. Teema toteutui upeasti! Upea oli ruokavuosi myös kotikeittiössä. 


Vuoden aikana olen julkaissut yli 80 postausta – muutama luukku on vielä tämän vuoden puolella luvassa. Valtaosa postauksista sisältää reseptin, joista moni on jäänyt ruokarepertuaariin pysyvästi. Alle kokosin vuoden parhaita reseptejä, joihin sinunkin kannattaa palata.

Vuosi 2019 piti sisällään myös hurmaavia ruokamatkoja. Ilahduttavasti sain yhdisteltyä kaikenmoisiin työmatkoihin huvia ja toisinpäin. Esimerkiksi kesän pariviikkosella reissulla Espanjassa ja Italiassa olin vuorovedoin töissä ja vapaalla. Se sopii minulle mainiosti! Vuoden reissuista vain helmikuinen hiihtoreissu oli silkkaa hurvittelua. Tai paremminkin kurvittelua.


Vuoden 2019 parhaat reseptit


tammikuu

helmikuu


maaliskuu


huhtikuu

toukokuu

kesäkuu

 


heinäkuu



elokuu
  • Feta-pinaattipiirakka on niin hyvää, että se sai minut tekemään suolaisia piirakoita syksyllä useammin kuin koskaan aiemmin. Tätä virettä aion jatkaa ensi vuonnakin!
  • Tortelliinisalaatti riemastuttaa aina vaan. Niin helppoa. Niin hyvää.

syyskuu



lokakuu

  • Täytetyt munakoisot ovat yksi lempiruoistani. Tätä täytyy saada lautaselle taas pian.
  • Lohkoperunat uunissa eivät petä koskaan. Maistuvat siltään tai osana kokonaisuutta. Mausteita voi säätää maun mukaan.

marraskuu
  • Uuniruokien suosio on talviaikaan vankkumaton, eikä syyttä. Porokiusaus on kaikilla mittareilla mitattuna ihanaa ruokaa. 
  • Nuudelit maapähkinäkastikkeessa taisi olla marraskuussa lautasellani joka toinen päivä. Kyllä, rakastan tätä ruokaa.

joulukuu
  • Tomaattipiirakka on ruokien moniottelija, sillä se sopii arkeen ja juhlaan, aamusta yöhön.
  • Punaviinisuola on ollut tänä vuonna suosituimpia joulukalenteriluukkuja, ja sitä on lähtenyt monesta kodista joululahjaksi.
  • Helppo poropata on pala lapsuuteni ruokamuistoarsenaalia. Punajuuren ja poron liitto on upea!


Olisipa kiva kuulla, mikä tai mitkä ruoat sinulle on tästä vuodesta jääneet mieleen. Kerro se kommenteissa tai somessa. 

Pikkelöity sitruuna

$
0
0
Pikkelöity sitruuna on raikas lisäke monelle ruoalle.

Pikkelöity sitruuna


JOULUKALENTERIN 22. LUUKKU


Vuoden pimein päivä vaatii hieman syötäviä aurinkoja. Onneksi sitruunat ovat sesongissa!

Pikkelöity sitruuna on tavattoman helppo, yllättävän monen ruoan pariksi sopiva lisäke. Sitruunan pikkelöinti saattaa kuulostaa kummalliselta, mutta suosittelen kokeilemaan. Luulen, että yllätyt positiivisesti.

Söin ensimmäistä kertaa pikkelöityä sitruuna kesällä Oulun torilla, kun Street pies -kojulla niitä sujautettiin herkullisen täytetyn ohuen leivän väliin. En ole aivan varma, oliko ne tehty näin, mutta muistelen, että kokki kertoi käyttäneensä nimen omaan 1+2+3 -pikkelöintilientä. Raikas lisäke on mainio myös talviaikaan esimerkiksi blinipöydässä.

Pikkelöity sitruuna

Tarjosin pikkelöityä sitruunaa pikkuisissa jouluissa blinipannarin kanssa ja saman tein nyt. Pikkelöity sitruuna sopii myös kalaruokien lisäkkeeksi.

On yksi asia, joka pikkelöinnissä kannattaa huomioida: käytä luomusitruunoita. Koska sitruunat käytetään ja syödään kuorineen, se todella on tarpeellinen huomio. Muuten hommassa ei voi mennä pieleen.


Resepti


Pikkelöity sitruuna

  • 1–2 luomusitruunaa
  • 1/2 dl väkiviinaetikkaa
  • 1 dl hienoa sokeria
  • 1 1/2 dl vettä

  1. Pese sitruuna ja viipaloi se mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi. Mandoliinilla se sujuu helpoiten. Poista siemenet.
  2. Mittaa etikka, sokeri ja vesi kattilaan. Kiehauta ja sekoittele, kunnes sokeri sulaa.
  3. Laita sitruunaviipaleet säilykepurkkiin ja kaada liemi päälle.
  4. Anna maustua vähintään 2 vuorokautta, mielellään pidempään.
  5. Säilytä jääkaapissa.

Blinipannukakku – blinit helpoimman kautta

$
0
0
Blinit helpolla!

Blinipannukakku – blinit helpoimman kautta


JOULUKALENTERIN 23. LUUKKU


Blinipannukakku on upea ja tavattoman helppo herkku. Blinien ihanuus vähällä vaivalla! 

Aivan samaan rapsakkuuteen ei tietenkään pannarissa päästä mutta tunnelma on sama. Täytteeksi voi valita samat täytteet, jotka laittaisi perinteistenkin blinien päälle. Blinipannukakku on näyttävä herkku vaikka uuden vuoden juhliin.

Blinipannukakku – blinit helpoimman kautta


Resepti



Blinipannukakku – blinit helpoimman kautta

6–8 annosta
  • 200 g turkkilaista jogurttia
  • 4 dl maitoa
  • 3 tl kuivahiivaa
  • 2 dl tattarijauhoja (tai 1 dl tattarijauhoja ja 1 dl vehnäjauhoja)
  • 1 tl suolaa
  • 2 rkl öljyä
  • 2 kananmunaa
  • paistamiseen muutama voinokare

päälle
  • 150 g ranskankermaa
  • hieman suolaa
  • hieman sitruunamehua tai omenaviinietikkaa
  • täytteitä maun mukaan: mätiä tai merilevämätiä, graavikalaa, katkarapuja, rucolaa tai tilliä, graavattua keltuaista jne.

  1. Sekoita munia ja voita lukuun ottamatta kaikki bliniainekset. Anna tekeytyä huoneenlämmössä vähintään tunti. Taikina saa kuplia.
  2. Sekoita taikinaan munat.
  3. Kuumenna uuni 200 asteeseen.
  4. Taikina on puolikkaalle pellille sopivan kokoinen, joten esim. lasagnevuoka sopii paistamiseen hyvin. 
  5. Vuoraa vuoka leivinpaperilla. Kaada taikina vuokaan ja laita muutamia voinokareita taikinan päälle. Paista noin 25–35 minuuttia.
  6. Anna pannarin jäähtyä.
  7. Mausta ranskankerma suolalla ja sitruunamehulla tai etikalla. Levitä ranskankerma pannukakun päälle.
  8. Täytä mieleisillä täytteillä.

Poropiirakka

$
0
0
Suolaiset piirakat ansaitsevat paikan pysyvänä ruokatrendinä.

Poropiirakka

Suolainen piirakka todella ansaitsisi paikan pysyvänä ruokatrendinä. Se mukautuu luontevasti jokaiseen vuorokauden aikaan, kätkee sisäänsä kauden parhaita makuja tai hävikkiuhan alla oleva raaka-aineita ja toimii sekä arjessa että juhlassa.

Poropiirakka on yksi kestoruosikeistani. Piirakan täytteessä yhdistyvät suolainen kylmäsavuporo ja makeaksi pannulla haudutettu purjosipuli. Yhdistelmä on vastustamattoman hyvä. Joskus laitan kolmanneksi pyöräksi kuutioitua leipäjuustoa, mutta silloin jätän juustoraasteen pois.

Poropiirakka

Suolaisen piirakan pohja vaatii vain muutaman raaka-aineen. Voin ja jauhojen murumainen seos maustetaan suolalla ja sekoitetaan taikinaksi pienellä määrällä vettä tai vaikka maustamattomalla jogurtilla.

Pohjan esipaistamisesta ei kannata liisiä, sillä silloin pohjasta tulee varmasti kypsä, vaikka täyte sisältäisikin kosteutta. Pohjasta tulee myös rapea. Pohjan reunat voi tukea esipaistamisen alkuminuutteina vaikka foliosuiroilla tai leivinpaperin päälle laitettavilla kuivilla herneillä (tai varta vasten myytävillä baking beanseilla).

Kurkkaa myös nämä reseptini:




Resepti


Poropiirakka

6–8 annosta

pohja
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 100 g voita
  • 3/4 tl suolaa
  • 2–3 rkl maustamatonta jogurttia tai maitorahkaa (tai vettä)
täyte
  • 1 purjosipuli (vaalea osa + vaalean vihreä osa)
  • 1–2 rkl öljyä kuullottamiseen
  • 150 g kylmäsavupororouhetta
  • 2 dl juustoraastetta (esim. emmental tai vahva gouda)
  • 2 dl kermaa
  • 2 kananmunaa
  • mustapippuria myllystä

  1. Nypi vehnäjauhot, suola ja voi murumaiseksi seokseksi. 
  2. Lisää jogurtti tai rahka ja sekoita tasaiseksi taikinaksi.
  3. Laita taikina jääkaappiin tekeytymään kelmuun käärittynä noin tunniksi.
  4. Taikinan tekeytyessä leikkaa purjo renkaiksi ja kuullota purjosilppua öljyssä matalalla lämmöllä kunnes purjo on pehmeää.
  5. Kuumenna uuni 200 asteeseen.
  6. Painele taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Pistele haarukalla reikiä pohjaan.
  7. Esipaista suolaisen piirakan pohjaa 10 minuuttia. Käytä reunojen tukena ja pohjan painona foliosuiroja tai leivinpaperin päälle laitettuja kuivia herneitä. Poista painot ja paista vielä noin 15 minuuttia eli kunnes pohja on saanut hieman väriä.
  8. Laita pohjalle purjo ja kylmäsavupororouhe. 
  9. Laita päälle juustoraaste.
  10. Sekoita kerma ja kananmunat. Mausta mustapippurilla.
  11. Kaada seos piirakan päälle.
  12. Paista noin 35–40 minuuttia eli kunnes täyte on hyytynyt ja piirakka on saanut kauniin värin.
  13. Tarjoa haaleana joko siltään tai salaatin kanssa.

Paahdettu kukkakaalikeitto

$
0
0
Kukkakaalikeitto syntyy muutamasta raaka-aineesta!

Paahdettu kukkakaalikeitto

Niin se vaan on, että kasviskeiton ainekset kannattaa aina paahtaa uunissa ennen kattilaan kumoamista. Kukkakaalikeittokin nousee aivan uudelle makutasolle, kun kukkakaaalilohkot tai -viipaleet saavat hieman väriä pintaan uunissa.

Kun kukkakaalit ovat uunissa, kasvisliemen voi jo kuumentaa kattilassa. Sitten vaan laitetaan kukkakaalit liemeen, hieman makuja perään ja keitto soseeksi. Onneksi hyvän ruoan laittaminen ei ole sen monimutkaisempaa.

Maustoin kukkakaalikeiton nyt valkoviinillä ja jääkaapissa olleella sulatejuustolla – lopputulos oli ihana. Yhtä hyvin valkoviinin voi jättää pois tai korvata juuston lorauksella kermaa. Jos jätät viinin pois, laita keittoon pieni tippa valkoviinietikkaa tai sitruunamehua, jotta keitto saa kaipaamaansa hapokkuutta. Keiton voi viimeistellä vaikka tryffeliöljytipoilla tai helpolla yrttiöljyllä.


Jos pidät kukkakaalista, testaa nämä reseptini:

Jos taas olet keittojen ystävä, suosittelen sinulle näitä reseptejä:



Resepti



Paahdettu kukkakaalikeitto

neljälle

  • 1 keskikokoinen kukkakaali
  • hieman oliiviöljyä
  • 6–8 dl kasvislientä
  • 100 g sulatejuustoa (esim. koskenlaskija)
  • noin 1/2 dl valkoviiniä
  • suolaa
  • mustapippuria
  • lisäksi: tryffeliöljyä tai yrttiöljyä

  1. Kuumenna uuni 225 asteeseen. Lohko tai viipaloi kukkakaali ja huiski päälle hieman oliiviöljyä. Paahda kukkakaalia noin 20 minuuttia eli kunnes kaali on saanut pintaansa hieman väriä.
  2. Kuumenna kasvisliemi kattilassa.
  3. Laita kattilaan paahdettu kukkakaali.
  4. Keitä kunnes kaali on täysin kypsää. 
  5. Lisää juusto nokareina sekä viini. Anna juuston sulaa.
  6. Maista suolalla ja mustapippurilla.

Lapland hotels Oulu ja ravintola Kitchen & bar Oula

$
0
0
Kaupallinen yhteistyö: Lapland hotels & Lapland hotels Oulu

Hotelliloma kotikaupungissa? Tässä parhaat vinkit staycation-lähilomaan Oulussa!

Lapland hotels Oulu ja ravintola Kitchen & bar Oula

Lepoa ja hyvä ruoka kuuluvat aina lomatoiveiden kärkeen. Eikä toiveita toteuttaakseen tarvitse aina matkustaa kauas – lähilomat eli staycationit ovat loistava tapa päästää hetkeksi irti arjen velvoitteista ja laskeutua hetkeksi lomatunnelmaan. Paljon helpompaa lomailua ei ole olemassakaan: varataan kaupungin hurmaavimmasta hotellista yö tai kaksi ja heittäydytään hemmoteltavaksi.

Lapland hotels Oulu ja ravintola Kitchen & bar Oula

Lapland hotels Oulu sijaitsee kahden korttelin päässä kaupungin ytimestä ja Oulun upeimman puistoalueen laidalla. Eli jos hotellista malttaa lähteä minnekään, on kaupungin ihanuudet aivan kulman takana. Hotelliin on hyvän sijainnin vuoksi myös helppo saapua

Minun staycation-vuorokauden suunnitelmiin kuului lenkki valkoisten siltojen saaristoksikin kutsutuilla Hupisaarilla, mutta uppouduin heti siäänkirjautumisen jälkeen hotellin sileisiin lakanoihin enkä poistunut hotellista lainkaan. Miten rentouttavaa ja helppoa! Ensimmäinen oikea staycationi ei taatusti jää viimeiseksi.

Lapland hotels Oulu ja ravintola Kitchen & bar Oula
Lapland hotels Oulu ja ravintola Kitchen & bar Oula

Lapland hotelsit ovat ylistys pohjoisen ainutlaatuiselle tunnelmalle, luonnolle ja mauille. Hotellin pohjoisessa olevat juuret näkyvät, tuntuvat ja maistuvat – lähemmäksi Lappia ei pääse menemättä Lappiin.

Oulun Lapland hotels on muuten paitsi ihana staycation-kohde myös mainio välietappi matkalla etelästä Lappiin. Vähän kuin lomaetkot keskellä Suomea. Lomaetkot on muuten konsepti, joka täytyy muistaa – ajatuskin saa hymyn huulille.

Kitchen & bar Oula

Ajatus, joka saa myös hymyn huulille on Oulun Lapland hotelsin ravintola. Kahdella sanalla sanoen Kitchen & bar Oula on järjettömän hyvä. 

Olen syönyt ravintolassa useamman kerran todella hyvän lounaan, sillä hotellilla on aivan tavattoman tunnelmalliset kokoustilat, mutta kaikista kehuista huolimatta illallinen oli laatuaan ensimmäinen. Ruokalistalla näkyy pohjoisen luonto ja arvostus laadukkaisiin raaka-aineisiin. Tarjolla on ala carte listan lisäksi muutama valmis menu sekä yllätysmenu, joka meille illallisella tarjottiin.

Yllätysmenun ruoille on vähän vaikea löytää sanoja. Mutta niinhän se on, että parhaat elämykset jättävät usein sanattomaksi, niin tämäkin. Ruoka oli vahvalla ammattitaidolla ja pieteetillä tehtyä, sesonkiin sopivaa ja maut tasapainoisia ja vivahteikkaita. 

Viiden ruokalajin menu venyi alkuun tarjotun talon leivän ja bataattikeitto-shotin sekä välisorbetin ja kahvin kanssa tulleiden paikallisten kohvehtien kanssa yhdeksään ruokalajiin, eikä mukaan mahtunut yhtään notkahdusta – se kertoo keittiön tasosta paljon. 

Mieleen jäivät erityisesti tattikeitto, jonka seurana oli ainakin hapanjuurta, tattimajoneesia, lipstikkaöljyä ja tattipölyä (tai taikapölyä, luulen), sekä härkä carpaccio nappirouskuilla, nauriilla, keltuaiskreemillä, frittisellerillä ja lipstikkakermalla. Enkä voi olla mainitsematta jälkkäriä: ruskeavoipannareita, paahdettua valkosuklaata, rosmariinijätskiä ja mustikkaa kolmella tavalla. Illallisen jälkeen silmissä kiilui onnenkyyneleet.

Lapland hotels Oulu ja ravintola Kitchen & bar Oula
Lapland hotels Oulu ja ravintola Kitchen & bar Oula

Oulan keittiöstä kannetaan herkkuja myös aamupalapöytään. Ja jotain taikapölyä taidetaan ripotella aamiaiseenkin, sillä harvoin hotellin aamiainen on näin hyvä. Kokki paistaa munakkaita, tuotteet ovat tuoreita ja jogurtin päälle saa laittaa kaikkea lakkahillosta kuusenkerkkätomuun. Tykkään myös siitä, että kahvi ja maitonekka tuodaan pöytään – se rauhoittaa aamiaistilaa merkittävästi.

Aamupalan jälkeen hipsin vielä huoneeseen ja join toisen tai kolmannen kupin kahvia peitonmutkassa ennen kuin kävelin reppu selässä kotiin. Tuntui kuin olisin ollut lomalla pitkäänkin. Pienikin irtiotto arjesta tekee ihmeitä.

Tartiflette

$
0
0
Tartiflette on alppiruokaa, joka valmistetaan perunasta ja juustosta. Täydellistä!

Tartiflette

Ystäväni kuvasi tuhteja alppiruokia, kuten tartiflettea, fondueta ja raclettea, osuvasti: Alppiruoat ovat kuin sisäisiä saunoja. Ne lämmittävät ja tuovat punan poskille ulkoilupäivän jälkeen. 

Totta. Juuri sellaisia ne ovat. 

Tartiflette valmistetaan vain muutamasta raaka-aineesta. Kun luet raaka-ainelistan, tiedät, ettei ruoka voi olla kuin aivan taivaallisen hyvää. Ja taivaallisen tuhtia. 

Jos mahdollista, käytä ruokaan Reblochon-juustoa. Pieniltä paikkakunnilta sitä voi olla vaikea saada ainakaan kokonaisina kiekkoina, mutta metsästys kannattaa. Lidl myy ainakin ajoittain Reblochonia paloina, se on mainio vaihtoehto. Helsingissä juustoa saa kuulemma Hakaniemen hallista.

Juuston lisäksi tarvitaankin vain perunaa, pekonia, sipulia, ranskankermaa ja loraus valkkaria. Niiden yhdistelmästä syntyy jotain maagisen ihanaa.



Resepti



Tartiflette

4–6 annosta

  • 1 kg kiinteitä perunoita
  • hieman suolaa
  • 1 iso kiekko (n. 400 g) Rebluchon-juustoa
  • 2 shalottisipulia
  • 150 g pekonia
  • 150 g ranskankermaa
  • 3/4 dl valkoviiniä
  • (1 valkosipulinkynsi)

  1. Kuumenna uuni 180 asteeseen
  2. Pese perunat. Kuori ne halutessasi. Pilko perunat kuutioiksi.
  3. Suolaa perunakuutiot kevyesti.
  4. Kuori ja hienonna shalottisipulit. Kuullota.
  5. Paista pekoni pannulla.
  6. Leikkaa Rebbluchon-juustokiekko vaakatasossa puoliksi (kuten täytekakkupohja).
  7. Voitele uunivuoka halutessasi puolitetulla valkosipulinkynnellä.
  8. Laita vuokaan puolet perunoista, sipulisilpusta ja pekonista. Sekoita.
  9. Laita päälle puolikas juustokiekko.
  10. Lisää loput perunat, sipulisilppu ja pekoni. Laita päälle toinen puolikas juustoa leikkuupinta alaspäin.
  11. Laita ranskankerma juustokiekon ympärille.
  12. Huiskauta valkoviini päälle.
  13. Paista noin tunti eli kunnes perunat ovat kypsiä. Voit tarvittaessa peittää vuoan leivinpaperilla paiston loppuvaiheessa.

Meze-lautanen hummuksella & vegepullilla

$
0
0
Kaupallisessa yhteistyössä K-Supermarketin & Indieplacen kanssa

Helppo ja hurmaava meze-lautanen syntyy hummuksesta, paahdetuista herkuista ja vegepullista.

Meze-lautanen hummuksella & vegepullilla

Hummus surautetaan tahnaksi ja harissamajoneesi dipiksi sillä aikaa kun muut ainekset paahtuvat uunin kuumuudessa. Ja siinä se! Ihana meze-lautanen syntyy vähällä vaivalla ja sopii lounaaksi, illalliseksi tai illanistujaisten kattaukseen.

Paahdoin uunissa kirsikkatomaatteja, fenkolisiivuja sekä oliiveja, artisokkaa ja fetajuustoa. Myös valmiit vegepullat saivat uunissa rapeutta pintaansa. Paahtuneet ainekset voi latoa hummuksen päälle joko suoraan uunista tai hieman jäähtyneinä. Tai minä tykkään tarjota hummusplatterin juuri näin, mutta yhtä hyvin hummus voi olla harissamajoneesin tapaan erillisessä kupissa ja paahdetut herkut napsittavissa haarukkaan siltään.

Meze-lautanen hummuksella & vegepullilla

Meze-lautasen vegepullat kuuluvat kaikissa K-ruokakaupoissa myytävään VegMe-tuoteperheeseen, johon kuuluu kasviproteiineja kuten pullat, jauhelihamainen rouhe ja palat sekä lämmittäviä valmisruokia. Myös aioli ja bernaise-kastike kuuluvat VegMe-perheeseen. Tämä postaus on tehty kaupallisessa yhteistyössä K-Supermarketin kanssa.

VegMe-tuotteet on kehittänyt ruotsalainen kokkiperhe, joka on panostanut aivan erityisesti tuotteiden makuun. Ja sen huomaa! Pullat ja palat, joita olen jo testannut, ovat todella maukkaita, umamisia ja rakenteeltaan erinomaisia.

Ja tiedättekö mitä. Se on aika paljon sanottu minulta, joka käyttää eineksiä vain harvoin. Mutta koska valmisruoille on oma tärkeä paikkansa arjen mutkissa, on ihanaa, että maukkaita vaihtoehtoja löytyy lähikaupasta. Meze-lautasen ohella yksi suosikkitavoistani käyttää pullia on uunissa tehdyt lohkoperunat ja valmiit kasviproteiinipullat. Pullat vain lisätään pellille perunoiden kaveriksi viimeiseksi kymmeneksi minuutiksi. Lisää helppoja arkiruokareseptejä löydät täältä.

VegMe-tuotteet on muuten valmistettu eurooppalaisesta, vastuullisesti tuotetusta soijasta, ja tuotteiden valmistusketju tunnetaan tilalle saakka.

Meze-lautanen hummuksella & vegepullilla
Meze-lautanen hummuksella & vegepullilla



Resepti



Meze-lautanen hummuksella & vegepullilla


4 annosta

  • 300 g VegMe pikkupullia
  • 200 g kirsikkatomaatteja
  • 1/2 fenkoli
  • kourallinen kalamata-oliiveja
  • muutama artisokansydän
  • 100 g fetajuustoa

hummus
  • noin 200 g kikherneitä (keitetty)
  • 3 rkl kikherneiden säilöntälientä (tai enemmän tarvittaessa)
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 1–2 rkl sitruunamehua
  • 2–3 rkl oliiviöljyä
  • suolaa
  • (1–2 rkl tahinia)

lisäksi
  • VegMe-aiolia TAI harissamajoneesia (1 dl majoneesia + 2 tl harissaa)
  • korianteria tai lehtipersiljaa


  1. Kuumenna uuni 200 asteeseen.
  2. Viipaloi fenkoli
  3. Laita fenkoli, tomaatit, pikkupullat, oliivit, artisokan sydämet ja paloiteltu feta uunivuokaan ja paahda noin 15 minuuttia.
  4. Valmista hummus tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella.
  5. Sekoita harissamajoneesi, jos valitset sen aiolin sijaan.
  6. Laita hummus lautaselle ja asettele paahdetut ruoat hummuksen päälle.
  7. Tarjoa aiolin tai harissamajoneesin kanssa.

Vegetacot & yhden astian kvinoa-mustapaputäyte

$
0
0
Täytteen raaka-aineet kumotaan kattilaan ja kohta vegetacot onkin jo valmiita. 

Vegetacot & yhden astian kvinoa-mustapaputäyte

Yksi arjen suosikkiraaka-aineista on kvinoa, joka on helppo keittää ja pitää pitkään nälkää. Kun kvinoaan yhdistää kaksi muuta arjen pelastajaa, säilyketomaatit ja mustapavut, alkaa tacotäyte ollakin valmista. Okei, kasa mausteita tarvitaan, mutta siinä se! Tacotäyte syntyy yhdessä astiassa.

Ennen kuin kvinoan kaataa kattilaan, se täytyy huuhdella huolellisesti. Minä teen sen helpoimmalla tavalla: kuuman ja juoksevan veden alla kvinoa siivilässä. Joku toinen huljuttelee kvinoaa hetken keitetyssä vedessä heittäen sitten veden pois. Huuhtelu vie kvinoasta kitkerän maun, saponiinin. Tätä vaihetta ei kannata skipata. Tai jos kerran skippaat, seuraavalla kerralla kyllä muistat.

Vegetacot & yhden astian kvinoa-mustapaputäyte

Kvinoa-paputäytteen lisäksi vegetacot täytetään acokadolla, kourallisella korianteria ja halutessasi valmiilla salsalla. Juusto sopii myös hyvin sekaan!



Resepti



Vegetacot & yhden astian kvinoa-mustapaputäyte

neljälle

täyte

  • 1 dl kvinoaa
  • 1 dl vettä tai kasvislientä
  • 400 g tomaattimurskaa tai säilöttyjä kirsikkatomaatteja
  • noin 200 g mustapapuja (säilyke)
  • 1 salottisipuli hienonnettuna
  • 1–2 valkosipulinkynttä
  • 1 tl jeeraa eli juustojuminaa
  • 1/2–1 tl savupaprikajauhetta
  • hieman chilirouhetta
  • 1 rkl punaviinietikkaa tai balsamicoa
  • noin 2 tl sokeria tai hunajaa
  • suolaa


lisäksi

  • tortillalettuja
  • avokadoa
  • salsaa
  • limen lohkoja
  • tuoretta korianteria

  1. Huuhtele kvinoa huolellisesti.
  2. Hienonna kuorittu sipuli sekä valkosipulinkynnet.
  3. Laita kaikki ainekset kattilaan.
  4. Anna kiehua hiljalleen kunnes kvinoa on kypsää (noin 15 min.)
  5. Maista ja säädä makua tarvittaessa.
  6. Leikkaa avokadon hedelmäliha viipaleiksi tai kuutioiksi.
  7. Tarjoa täyte tortillalettujen, avokadon, valmiin salsan, korianterin ja limen lohkojen kanssa.

Tacopiirakka

$
0
0
Kaupallisessa yhteistyössä SAGA Suomi& Indieplace

Kaksi suosikkiani sulautuvat yhdeksi: Tacopiirakka on taivaallista!



Minun on mahdoton nimetä suosikkiruokaani. Mutta sellaiseen reilunkokoiseen kärkijoukkoon mahtuvat sekä tacot että suolaiset piirakat. Nämä kaksi on nyt yhtä – tacopiirakka, olkaa hyvä!


Herkullisuuden lisäksi tacopiirakka on ihan tosi helppo tehdä. Latasin nimittäin esipaistetun suolaisen piirakkapohjan päälle valmista salsaa sekä juustokastikkeeksi uunissa sulavaa juuston ja ranskankerman sekoitusta. Monesti sujautan piirakkaan myös tacomaustettua jauhelihaa tai vastaavaa kasvisvaihtoehtoa tai vaikka kinkkua. 

Uunista tulleen piirakan päälle laitetaan loput tacoherkut: avokadoa, limelohkoja, kirsikkatomaatteja ja iso kasa yrttejä. Voitte uskoa, että tacopiirakka saa hymyn huulille lapsille, nuorille ja ei enää niin nuorille – tästä tykkää kaikki!


Vein tacopiirakan naapuriin ystävänpäivän etkoille. Erillistä paketointia ei tarvittu, sillä paistoin piirakan SAGAn kuvioidulla leivinarkilla. Saman ilostuttavan tempun aion tehdä myös oikeana ystävänpäivänä. Olen käärinyt leivinarkkiin myös leipiä, suojannut mukaan lähteneen makaronilaatikon alta ja päältä ja leikannut paperista suikaleita yksivärisen lahjapaperin piristykseksi.

SAGA kuvioitu leivinpaperi on ihan tavallista leivinpaperia, mutta miten herkulta se näyttää! Kukaan ei huomaa, jos pullat ovat vähän vinoja tai parissa kohtaa peltiä ei olekaan enää cookieta vain pelkkä keksin merkkaama paikka, kun alta pilkottaa kauniit kuviot. Tämä postaus on tehty kaupallisessa yhteistyössä SAGA Suomen kanssa.

Kuvioitu leivinarkki on paitsi rasvatiivistä, se on biohajoavaa ja kompostoituvaa, eli käytön jälkeen paperi laitetaan biojäteastiaan. 

ARVONTA

Ilokseni saan arpoa yhdelle teistä SAGA-tuotepaketin (arvo noin 25€). Paketti sisältää tuotteiden lisäksi kirjan. Kerro kommentteissa, mitä sinä leipoisit ystävällesi SAGA kuvioitu leivinarkilla? Jätä kommenttisi viimeistään 16.2.2020 ja olet mukana arvonnassa.




Resepti



Tacopiirakka

4–6 annosta

pohja 
  • 100 g voita
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 1/2 tl suolaa
  • kourallinen juustoraastetta
  • noin 3 rkl kylmää vettä tai luonnonjogurttia


täyte
  • 200 g jauhelihaa tai vastaavaa kasvispohjaista tuotetta
  • noin 1 tl tacomaustetta tai jeeraa/savupaprikaa+hieman suolaa
  • 200 g tomaattisalsaa (valmis)
  • 150 g ranskankermaa
  • 80 g cheddarjuustoa raastettuna

lisäksi
  • 1–2 avokadoa
  • kirsikkatomaatteja
  • lime lohkoiksi leikattuna
  • tuoretta korianteria

  1. Tee ensin taikina. Nypi sekaisin voi sekä jauhot ja suola. 
  2. Lisää juustoraaste.
  3. Lisää joukkoon neste ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Laita taikina kelmuun käärittynä jääkaappiin tekeytymään noin tunniksi.
  4. Kuumenna uuni 200 asteeseen.
  5. Painele taikina leivinpaperilla vuoratun piirakkapohjan päälle.
  6. Esipaista pohjaa noin 10 minuuttia eli kunnes se on liki kypsä. Voi käyttää leivinpaperia ja kuivia herneitä tai "baking beanseja", jotta pohja pysyy paremmin muodossaan.
  7. Lisää esipaistetun pohjan päälle salsa, paistettu ja maustettu jauheliha, ranskankerma ja juustoraaste.
  8. Paista noin 25 minuuttia eli kunnes juusto on saanut kauniin värin.
  9. Tarjoile haaleana. Lisää juuri ennen tarjoilua tacopiirakan päälle avokadoviipaleita, korianteria, kirsikkatomaatteja sekä limen lohkoja.

Sitruunaiset gnocchit – vartissa valmista

$
0
0
Paistetut gnocchit ovat vartissa valmiita!


Jos gnocchit eivät kuulu vielä arkiruokarepertuaariisi, korjaa tilanne heti! Paistetut gnocchit on nimittäin aivan loistavaa pikaruokaa.

Kaupan valmiit gnocchit ovat kelpoa kamaa, kun ne paistaa rapeaksi pannulla. Ylipäätään pidän gnoccheista eniten juuri näin: oliiviöljyssä tiristettyinä. Nämä hieman kevättunnelmia tuovat sitruunaiset gnocchit saivat oliiviöljyn ja sitruunan lisäksi makua valkosipulista, basilikasta, herneistä ja pecorinosta. Hieman suolaa ja mustapippuria päälle ja nopea arkiruoka on valmista.

Lisään usein gnocchit aivan kuumalle pannulle öljyyn, jotta ne saavat rapean pinnan. Sitten madallan hieman lämpöä ja lisään mausteet, kuten valkosipulin, jotta ne eivät pala. Sitruunaiset gnocchit tein juuri näin. Myös sitruunankuoriraasteen ja sitruunamehun lisäsin pannulle vasta, kun gnocchit olivat saaneet jo väriä pintaansa.



Resepti



Gnocchit – vartissa valmis arkiruoka

kahdelle

  • 500 g valmiita gnoccheja
  • 3 rkl oliiviöljyä
  • 1–2 valkosipulinkynttä
  • noin 1 rkl sitruunamehua
  • yhden pienen sitruunan kuori ohuelti raastettuna (keltainen osa)
  • 100 g herneitä (pakaste)
  • kourallinen pecorinoa
  • kourallinen tuoretta basilikaa
  • suolaa 
  • mustapippuria
  • (pinjansiemeniä tai auringonkukansiemeniä)

  1. Kuumenna öljy pannulla. 
  2. Lisää gnocchit ja paista noin 5 minuuttia reilulla lämmöllä. Gnocchit saavat saada rapeutta ja väriä pintaan.
  3. Madalla hieman lämpöä.
  4. Lisää hienonnettu valkosipuli ja raastettu sitruunankuori sekä sitruunamehu.
  5. Paista vielä noin 10 minuuttia eli kunnes gnocchit ovat kunnolla kypsiä ja napakoita. Maistamalla se selviää!
  6. Lisää herneet, pecorino, basilika, suola ja pippuri.
  7. Huiski halutessasi päälle vielä hieman oliiviöljyä
  8. Tarjoa heti.

Shakshuka – tomaattinen herkku aamusta iltaan

$
0
0
Kaupallisessa yhteistyössä Rosten Siemenrapeat & Indieplacen kanssa

Mausteinen tomaattikastike, kananmunia ja rapeaa leipää – täydellistä.

Shakshuka – yksi resepti sopii aamusta iltaan

Harva resepti pystyy samaan: ruokaa voi kokata aamupalalla, brunssilla, koko päivän ja illan kohti yötä. Shakshuka sopii jokaiseen vuorokaudenaikaan.

Shakshukassa samalla pannulla on valtavasti makuja ja monta minun suosikkiani. Mausteinen tomaattikastike, jossa kananmunat saavat kypsyä, on ihanaa sellaisenaankin. Tomaattikastike on helppo tehdä etukäteen, jolloin shakshukan saa pöytään nopeasti – kananmunat kypsyvät kastikkeessa nopeasti sopivan pehmeiksi. Tomaattikastikkeen ja kananmunien lisäksi suosikkeihini kuuluu myös rapea siemennäkkäri, jolla ruokaa voi kauhoa suuhunsa.

Shakshuka – yksi resepti sopii aamusta iltaan

Paitsi että shakshuka sopii jokaiseen vuorokaudenaikaan, voi sen sekaan laittaa melkein mitä vain. Kikherneet ovat suosikkejani, etenkin jos on lounas- tai illallisaika ja tuhtiutta kaivataan aamupalaa enemmän. Myös artisokka-oliivishakshuka, jota tein muutama vuosi sitten, on aivan ihanaa.

Tähän shakshuka-versioon murustelin chorizoa, maukasta sekin. Pinnalle laitoin vielä oliiveja. Myös fetajuusto olisi sopinut ruokaan hyvin. Rosmariinin rinnalla tai sijasta voi käyttää vaikka lehtipersiljaa.

Shakshuka – tomaattinen herkku aamusta iltaan

Shaksuka tarjotaan Rosten Siemenrapeiden kanssa. Siemenrapeat ovat muuten aivan tosi herkku tuoteperhe, joka on shakshukan tapaan moneen tilanteeseen sopiva syötävä. Terveelliset ja ravintorikkaat siemennäkkärit ja siemenlastut viihtyvät eväsretkellä, leffaillan terveellisenä herkkuna dipin kanssa tai kuten tässä, osana muuta ruokaa.

Sain testattavaksi tätä kaupallista yhteistyötä varten kaikkia makuja, eikä suosikin valinta ollut ihan helppoa. Suosikiksi kiilasi lopulta postauksessa näkyvä rosmariini-merisuolasiemenlastu, jonka vieno rosmariinin hehku on huumaavan ihana.

Tiesitkö muuten, että Rosten Siemenrapeat valmistaa suomalainen perheyritys – minulle se oli ihan uusi tieto, vaikka olen ostanut tuotteita monesti. Osa siemenrapeista on gluteenittomia.

Shakshuka – tomaattinen herkku aamusta iltaan

ARVONTA

Teillä on nyt mahdollisuus päästä innovoimaan, millaiselle Siemenrapeat-tuotteelle olisi tarvetta! Kerro siis kommenttilootassa, millaiselle Siemenrapeat-tuotteelle sinun mielestäsi olisi kysyntää. Vastaamalla viimeistään 20.2.2020 olet mukana arvonnassa. Arvonnan sääntöihin voit tutustua täällä.



Resepti


Shakshuka


neljälle

  • 1 pieni sipuli
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • noin 150 g chorizoa (raakamakkara)
  • 400 g tomaattimurskaa
  • hieman vettä (huuhtele säilykepurkki)
  • 1 tl jeeraa eli juustokuminaa
  • 1/2 tl savupaprikajauhetta
  • 1/2 tl garam masala -mausteseosta
  • suolaa
  • hieman hunajaa
  • 4 kananmunaa
  • 20 oliivia
lisäksi
  • Rosten siemenrapealastuja tai siemennäkkileipää
  • rosmariinia tai lehtipersiljaa

  • Valmista ensin tomaattikastike. Voit tehdä kastikkeen myös edellisenä päivänä. Säilytä kastike jääkaapissa.
  • Hienonna kuoritut valkosipulinkynnet ja sipuli.
  • Murustele tai leikkaa chorizo pieneksi.
  • Kuullota sipulisilppuja ja chorizoa pienessä määrässä öljyä keskilämmöllä kunnes sipulit ovat saaneet pehmeyttä ja chorizo on kypsää.
  • Lisää tomaattimurska, vesi ja mausteet. Hauduta vähintään puoli tuntia miedolla lämmöllä tai kunnes kastike on sopivan sakeaa. Maista ja säädä makua tarvittaessa
  • Tee kananmunille kolot ja riko munat niihin. Anna kananmunien kypsyä.
  • Lisää oliivit. Tarjoa Siemenrapeiden ja yrttien kanssa.

Helpot suolapähkinäcookiet

$
0
0
Helpot cookiet, joiden salaisuus on suolaisen ja makean vastustamaton yhdistelmä.

Helpot suolapähkinäcookiet

Kourallinen raaka-aineita ja lopputuloksena on täydelliset, reunoilta rapeat ja keskeltä sitkeät cookiet. Juuri tällaisesta leipomisesta pidän.

Olen ennenkin liputtanut helppojen ja vastustamattoman herkullisten keksien puolesta: olen leiponut suklaacookie-taikinan varmasti satoja kertoja, mikä kertoo omaa tarinaansa keksien ihanuudesta. Myös suolakaramelli-suklaacookiet ovat aivan järjettömän hyviä, ehdottomasti karamellin keittämisen arvoisia.

Helpot suolapähkinäcookiet kuuluvat samaan ihanuus-sarjaan. Keksit ovat Hanna G:n käsialaa ja resepti löytyy Hannan uusimmasta kirjasta. Puolitin reseptin, jolloin siitä tuli kolmisenkymmentä cookieta. Ja vaikka leivoin grammojen mukaan – vaa'an kanssa pelaamiseen olen tottunut hapanjuurileivonnan parissa –, laitoin alla olevaan reseptiin myös tilavuusmitat, jos ne ovat sinulle käyttökelpoisemmat.




Resepti



Helpot suolapähkinäcookiet


noin 30 kpl

  • 120 g voita huoneenlämpöisenä
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 150 g (2 dl) intiaanisokeria (tai fariinisokeria)
  • 90 g (1 1/4 dl) sokeria
  • 1 kananmuna
  • 190 g (hieman yli 3 dl) vehnäjauhoja
  • 1/2 tl soodaa
  • 1/2 tl leivinjauhetta
  • 50 g suolapähkinöitä (osittain murskattuina)

  1. Sekoita sokerit ja voi. Voit vaahdottaa ne halutessasi, mutta se ei ole välttämätöntä.
  2. Lisää kananmuna voi-sokeriseokseen.
  3. Yhdistä jauhoihin sooda ja leivinjauhe. Lisää taikinaa.
  4. Murskaa suolapähkinät veitsellä tai morttelissa karkeasti. Osa pähkinöistä voi jäädä kokonaiseksikin.
  5. Sekoita taikina käsin.
  6. Kääri taikina kelmuun ja anna tekeytyä jääkaapissa vähintään tunti. Voit myös laittaa taikinan pakastimeen ja leipoa cookiet sulaneesta taikinasta, kun on hyvä hetki.
  7. Kuumenna uuni 180 asteeseen. Jos uuni ei ole kovin tehokas, 200 astetta on hyvä.
  8. Tee taikinasta palloja ja laita ne leivinpaperille. Jätä leviämisvaraa.
  9. Paista keksejä 8–10 minuuttia eli kunnes ne ovat saaneet reunoille rapeutta. 
  10. Jäähdytä ja säilytä ilmatiiviissä rasiassa.

Ruokaisa salaatti – tällä reseptillä onnistut

$
0
0
Kaupallinen yhteistyö: Hetki& Indieplace

Ruokaisa salaatti lounaaksi tai juhliin onnistuu helposti muistettavalla kaavalla.

Ruokaisa salaatti – tällä kaavalla onnistut

Salaatti on täydellinen ruoka: kun pohja on kunnossa, saa muiden ainesten kanssa revitellä. Yhdellä helpolla säännöllä salaatista saa ruokaisan helposti. Sääntö kuuluu näin: 2-2-2.

Ruokaisa salaatti – tällä kaavalla onnistut

Ruokaisan salaatin kaava on helppo muistaa

Kolmen kakkosen salaatti eli 2-2-2 on helppo muistaa: kaikkea kaksi. Ensimmäinen kakkonen tarkoittaa salaattipohjaa. Kun valitset pohjaan vähintään kahdenlaista salaattia ja muuta rouskuvaa, on pohja runsas ja rakenteeltaan hyvä. 

Salainen aseeni salaattipohjaan on erityisesti lounassalaateissa Hetki pestyt salaatit, joissa on pussissa valmiina useampaa raaka-ainetta sekä kastike. Kuvissa oleva suomalainen salaatti sisältää jääsalaatin lisäksi kaalia ja raastettua porkkanaa, joka on täydellinen yhdistelmä raikkautta ja rapeutta.

Toinen kakkonen tarkoittaa salaattiin lisättäviä kasviksia: kaksi kasvista ja kaksi väriä. Tähän Cobb-salaatin tyyliseen lounassalaattiin valitsin avokadon ja tomaatin, sillä pidän sekä niiden makuyhdistelmästä että rakenteideiden erilaisuudesta. Mutta kasvikset voivat olla mitä vain. Tässä muutama herkullinen yhdistelmä. Linkit vievät sinut aiempiin salaattipostauksiini, joissa yhdistelmiä on käytetty.


Ruokaisa salaatti – tällä kaavalla onnistut

Kolmas kakkonen takaa salaatin ruokaisuuden. Kun valitset salaattiin kahta proteiininlähdettä, se pitää hyvin nälkää, eikä puhti lopu kesken päivän. Muutama suosikkiyhdistelmäni on tässä:

  • katkaravut + kananmuna
  • rapeaksi paistettu tofu + kourallinen pähkinöitä
  • keitetty kvinoa + avokado-jogurttitahna (mausta sitruunalla ja suolalla)
  • hummus + fetajuusto
  • valkoiset pavut + siemenet
  • idut + hieman kanaa 
  • mozzarella + pinjansiemenet

Ruokaisa salaatti – tällä kaavalla onnistut

2-2-2-salaatti on juuri näin helppo tehdä. Useimmiten kokoan ruokaisan salaatin kaapissa olevista aineksista, ja aina salaatista tulee hyvää. 

Mutta palataanpa vielä hetkeksi salaattipohjaan. Sen jälkeen kun päästin viimein irti pähkähullusta kaikki tehdään aina itse –ajatuksesta, on jääkaapistani löytynyt tuon tuosta Hetki-salaatteja. Etenkin sellaisina viikkoina, jolloin aikaa tai ajatusta ruoanlaitolle on vain vähän, on valmiiksi pesty ja sellaisenaan käyttövalmis salaattipohja madaltanut kynnystä ruokaisan salaatin kokoamiselle – ei niitä porkkanoita ole pakko itse raastaa. Myös riski hävikille poistuu, kun kaalinpään, salaatinjämien tai kolmen viimeistä porkkanan käyttöä ei tarvitse miettiä. Hävikki on ollut salaatin suhteen nolla.

Pussi kulhoon, paria kasvista ja paria proteiinia päälle, Hetki-salaattipussista löytyvä salaatinkastike sekaan ja ruoka on valmis. Yhdestä Hetki pestyt salaatit -pussista riittää yhdessä tai kahdelle pääruoaksi riippuen muiden raaka-aineiden määrästä. 

Millainen salaatti on sinun suosikkisi? Mitä siihen tulee? Kerro ja kokoan parhaat palat kaikille.
Viewing all 740 articles
Browse latest View live